На знімку: Олег Гончарук та Владислав Ортиль (зліва направо) підписали меморандум про співпрацю.

На Івано-Франківщині з візитом побувала делегація з Польщі, яку очолював маршалок Підкарпатського воєводства Владислав Ортиль. Разом із керівництвом області обговорили взаємовигідні програми та проекти зі збереження унікальності культури Карпат.

Голова облдержадміністрації Олег Гончарук відзначив зацікавленість досвідом сусідів щодо залучення коштів ЄС, особливо в рамках Програми МЗС РП «Польська допомога». Цьогоріч у її рамках підготовлено спільний проект між управліннями ДСНС в Івано-Франківській та Закарпатській областях, адміністрацією маршалка Підкарпатського воєводства, Воєводською комендатурою державної пожежної служби в Жешуві та Бещадською групою гірських рятувальників. Передбачено спільні навчання щодо порятунку людей на воді й у горах, придбання нашим рятувальникам необхідного майна та спорядження.

На зустрічі обговорили реалізацію Програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Польща – Білорусь – Україна 2014–2020». Одним із переможців цього конкурсу за пріоритетом «Спадщина» став проект «Світ Карпатських розет – заходи зі збереження унікальності культури Карпат», який діє в Косівському районі та Підкарпатському воєводстві. Його мета – збереження автентичних гуцульських ремесел, використання культурної спадщини як ресурсу сталого розвитку громад.

Варто додати, що Прикарпатський національний та Варшавський університети реалізують українсько-польський науково-освітній проект, складовими частинами якого є відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван та створення Міжнародного центру зустрічей студентської молоді двох країн у Микуличині.

Результатом зустрічі стало підписання меморандуму про наміри співробітництва між Прикарпаттям та Підкарпатським воєводством.

Саме цими днями відзначаємо роковини Революції Гідності, коли наші співвітчизники піднялися за європейський вибір України. «У час кривавого протистояння ми відчували підтримку братнього польського народу, – наголосив Олег Гончарук. – Переконаний, що ті випробування, які й далі долає наш народ, не є марними, а Європейський Союз визнає наші прагнення».

Владислав Ортиль подякував очільнику Прикарпаття за гостинний прийом та зазначив, що польський народ і надалі сприятиме інтеграції нашої держави в європейське співтовариство.

Людмила СТРАЖНИК.

Фото прес-служби Івано-Франківської ОДА.

Івано-Франківська область.