5 січня 2019 року. Турецька Республіка. Церемонія підписання Томосу Вселенським Патріархом Варфоломієм. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (другий праворуч) тримає в руках Томос.

17 квітня 2018 р. на зустрічі з лідерами парламентських фракцій Президент Петро Порошенко повідомив, що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського Патріарха з проханням надати автокефалію Українській Православній церкві і попросив парламент підтримати це звернення.

19 квітня 2018 р. Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення Президента до Вселенського Патріарха — ідею помісної церкви підтримали 268 депутатів майже всіх фракцій. У своїй промові в парламенті, що передувала голосуванню, Петро Порошенко сказав: «Константинопольська церква для нас була, є й буде Церквою-Матір’ю, до якої ми, її чада, звертаємося по допомогу в подоланні розділення».

22 квітня 2018 р. Петро Порошенко заявив, що у відповідь на звернення Президента і Верховної Ради, представників УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП, обласних і районних держадміністрацій, тисяч вірян Вселенський Патріарх розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії.

11 жовтня 2018 р. Священний Синод Вселенського Патріархату анулював лист 1686 р., за яким Київська митрополія передавалася у тимчасове адміністрування Московському Патріархату. Київська митрополія відновлюється як канонічна територія Вселенського Патріархату. Вселенська Патріархія також оприлюднила докази анексії Москвою Київської митрополії.

19 листопада 2018 р. під час свого візиту до Турецької Республіки Голова Верховної Ради Андрій Парубій провів зустріч з Архієпископом Константинополя — Нового Риму Вселенським Патріархом Варфоломієм I, під час якої було обговорено питання автокефалії і надання Томосу. Під час спільного брифінгу Вселенський Патріарх заявив: «Ми захоплюємося українським народом. Ми Вас любимо і благословляємо Вас як Церква-Мати. Я вже кілька разів був в Україні і сподіваюся, що невдовзі знову її відвідаю».

29 листопада 2018 р. Синод Вселенського Патріархату затвердив текст Томосу і проект статуту Української церкви.

5 грудня 2018 р. у святій Софії Київській відбувся Об’єднавчий Собор УПЦ, на якому предстоятелем нової Православної церкви України обрано митрополита Епіфанія.

5 січня 2019 р. у Стамбул для отримання Томосу про автокефалію (незалежність) Православної церкви України прибули Президент України Петро Порошенко і численна українська делегація, у складі якої: Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, інші посадові особи й очільники ПЦУ.

5 січня 2019 р. о 12 год. 41 хв. Вселенський Патріарх Варфоломій I під час богослужіння, яке велося двома мовами — грецькою та українською, у патріаршому храмі святого Георгія Побідоносця підписав Томос, написаний на пергаменті афонським художником і каліграфом з монастиря Ксенофонт Лукасом.

6 січня 2019 р. у храмі святого Георгія Побідоносця під час Божественної літургії, яку співслужили Вселенський Патріарх Варфоломій, ієрархи Константинопольської церкви з Митрополитом Київським Епіфанієм й ієрархами Української церкви, відбулося вручення Томосу, «офіційно і навічно», Предстоятелю ПЦУ. Весь чин і порядок співслужіння підкреслював, що це є служіння двох глав Автокефальних Помісних церков.

7 січня 2019 р. митрополит Київський і всієї України Епіфаній та Президент України Петро Порошенко представили сувій Томосу на Різдвяній літургії в Софійському соборі в Києві.

8 січня 2019 р. Томос повернувся в Стамбул для підписання документа членами Синоду Вселенського Патріархату, які збираються на засідання 9 числа кожного місяця.

Президент Петро Порошенко за видатну історичну роль у становленні незалежної Православної церкви України, діяльність, спрямовану на відродження духовності Українського народу, піднесення авторитету православ’я, утвердження ідеалів милосердя і міжконфесійної злагоди присвоїв звання «Герой України» з врученням ордена Держави почесному Патріарху Православної церкви України Філарету (Денисенку). Як зазначив глава держави, «ще не придумано тої міри, якою можна виміряти внесок Патріарха Філарета в боротьбу за власну помісну церкву. Він був, є і залишається духовним лідером української церкви, духовним лідером українського народу».

9 січня 2019 р. Томос про автокефалію Православної церкви України в Стамбулі, на Фанарі, підписали всі 12 членів Синоду Вселенського Патріархату.

10 січня 2019 р. підписаний Томос повернули до України і виставили для загального огляду під час подячного молебню у Рівному, у Покровському соборі. Надалі документ зберігатиметься в Малій Софії — трапезному храмі Софії Київської.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

* * *

(На розсуд громади подаємо серію статей, авторами яких є державні діячі, науковці, що здійснили потужну дослідницьку роботу, яка в підсумку наповнює конкретним змістом усю непросту історію Української державності.

Випуск підготовлено за ідеєю і загальним редагуванням Анатолія ГОРЛОВА).