Дослідники життя видатного українського святителя Феодосія Чернігівського довго сумнівалися у правдивості імен його батьків, адже лише зі слів київського старця Олексія Голосіївського було відомо, що звали їх Микита та Марія. Проблема в тім, що імена ієрея Микити та Марії як батьків святого Феодосія Чернігівського (Углицького) відкрилися йому... уві сні.

І ось нещодавно, як повідомив дослідник українсько-афонських зв’язків Сергій Шумило, на Афоні, в архіві одного з монастирів знайдено поминальний запис, зроблений власною рукою видатного церковно-культурного діяча XVII ст. свт. Феодосія за рік до смерті — у 1695-му. Там записані його батьки та рідні.

«У знайденому поминальному записі свт. Феодосія Чернігівського, — каже історик, — зазначені як його батьки саме ієрей Микита та Марія. Ще тут записані його родичі Іоанн, ієромонах Никон, Василій, Тетяна та архім. Іоанн. Тож видіння старця Олексія було правдиве». У пом’янику також згадані знамениті чернігівські полковники Лизогуб, Полуботок та інші благодійники, які робили пожертви на святу гору Афон.

Сергій Шумило повідомив, що нині працює над підготовкою цього унікального козацько-афонського рукопису XVII—XVIІI століть до видання в Україні.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото запису святителя Феодосія надано Сергієм Шумилом.

Чернігів.