Такий вигляд має лісосмуга при в’їзді до райцентру Онуфріївка з боку селища Павлиш. Що й казати про стан лісосмуг подалі від людського ока.

Фото автора.

Масштаби винищення полезахисних лісосмуг на Придніпров’ї вражають. І хоч у сусідньому, Світловодському районі, вони не такі катастрофічні, як в Онуфріївському (про це зазначають компетентні особи), та там проти незаконних рубок вже піднялась громадськість. Зокрема, на місця незаконних рубок вирушають представники громадських організацій разом із екологами та перешкоджають злочинцям чинити несанкціоноване випилювання деревини та її викрадення.

Яскравий приклад стався в Світловодському районі торік восени. За інформацією працівників екологічної служби Кіровоградської області, екологи та громадські активісти з числа учасників АТО зупинили незаконну вирубку деревини в лісосмузі понад залізничним полотном, що проходить повз село Олексіївку.

«Виїхавши на місце події, ми побачили двох чоловіків (це були жителі Павлиша), які пиляли дерева дуба — було повалено вже до двадцяти штук, — розповіли екологи. — Чоловіки втекли на автомобілі. Невдовзі приїхали їхні «наймачі», пропонували «залагодити» питання, а коли зрозуміли, що не вдасться, теж поїхали. Про факт незаконного вирубування в лісосмузі було повідомлено службу безпеки Знам’янської дирекції залізничних перевезень регіональної філії «Одеська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця», якій належить лісосмуга. Незаконно спиляну деревину було вилучено залізницею, аби вона не дісталася крадіям».

Наприкінці минулого року екологам знову надійшла інформація про незаконне вирубування деревини вже в лісосмузі між Павлівкою та Браїлівкою. У ніч з 24 на 25 грудня туди знову виїхала добровільна бригада захисників лісу та правоохоронці. Було виявлено двох чоловіків із бензопилами, автомобіль УАЗ та незаконно спиляні дев’ять дубів. «Були нараховані збитки майже на 300 тисяч гривень, — повідомили екологи. — Бензопили конфіскували, автомобіль вилучили та переправили на штрафмайданчик, складено відповідні протоколи, триває слідство. Проте шкода, що, найімовірніше, покарання понесуть прості чорнороби-виконавці, а не їхні боси-замовники, які знайдуть інших пильщиків».

Уже цього року світловодські екологи, здійснюючи контрольний об’їзд, обстежили лісосмуги поблизу Павлиського сміттєзвалища. І виявили майже півтора кілометра суцільно вирізаної лісосмуги. «Пиляли все підряд, — зазначають учасники рейдової бригади. — На момент перевірки дерева твердих порід: дуб, ясен, акація та гледичія були вже вивезені. Те, що залишилось, — це метрові цурки, підготовлені для реалізації на дрова. Виявлено протектори вантажного автомобіля ЗІЛ-131. Те, що саме таким транспортом вивозилася незаконно спиляна деревина, підтвердили і свідки...»

Свого часу за державний рахунок (тобто — за рахунок громадян) тяжкою працею кількох поколінь створювалися тисячі кілометрів полезахисних лісосмуг. Нині їх нещадно винищують ділки, які звикли жити за рахунок праці інших. Добре, що зараз уже знаходяться люди, готові їм протистояти... 

Кіровоградська область.