Скріншот сайту www.itsz.com.ua

Шахрайську схему продажу неіснуючого цукру розслідує поліція на Вінниччині. Зухвалість шулерів вражає...

Ще трохи — і заплатив би

Про те, що Іллінецький цукрозавод продає свій цукор по дуже «смішній» ціні, на підприємстві дізналися з публікації в «Голосі України» («Цукор — по вісім гривень за кіло», 12.02.2019 р.), а також від одного з підприємців, який мав намір купити солодку продукцію. Підприємець, так само, як і журналіст «Голосу України», натрапив на повідомлення про цукор в Інтернеті. За вказаним номером чоловічий голос підтвердив наявність продукції. Назвав ціну, після якої довелося ще раз уточнити цифру.

— Продаємо по вісім гривень за кілограм за умови придбання мінімум 20 тонн, — повторив співрозмовник і додав:

— Ціна вказана з ПДВ. Знаходиться цукор у райцентрі Іллінці Вінницької області. Можемо доставити власним транспортом. Можете забирати самовивозом.

Підприємця влаштовувала і ціна, і місце придбання продукції — він місцевий. Йому надіслали рахунок на оплату. Перед тим, як переказати кошти, вирішив уточнити ціну ще й у директора заводу.

— Телефонний дзвінок від такого покупця здивував, — розповів «Голосу України» керівник Іллінецького цукрозаводу Віктор Юр. — Назвав ціну по вісім гривень, питаю у відповідь: «А це з якого дива?..» Він твердить, що тримає в руках рахунок, підписаний мною...

За словами директора, розмову з потенційним покупцем продовжили на заводі. Він привіз платіжку. З неї дізналися, куди мали надійти кошти.

— Наш завод не працює з банком, вказаним у документі, — продовжує Віктор Юр. — І розрахунковий рахунок зовсім інший, ніж наш. Підпис теж не мій, хоча прізвище значиться справжнього директора.

Обережно: кримінальна схема!

Керівництво заводу звернулося із заявою до поліції. На сайті підприємства з’явилося застереження, з яким можна ознайомитися нині. Великими червоними літерами написано: «Обережно! Шахраї!» (на знімку).

«Шановні клієнти! — йдеться у повідомленні адміністрації заводу. — Офіційно інформуємо, що ТОВ «Іллінецький цукровий завод» здійснює продаж цукру виключно через власний відділ продажу за телефонами, вказаними на сайті, та з оплатою виключно на поточний рахунок підприємства в АТ «ОТП Банк».

Будь-які пропозиції шахраїв, що представляються працівниками заводу, щодо купівлі цукру та сплати його вартості в інших банках є шахрайською схемою з метою введення в оману покупців та заволодіння їхніми коштами.

Просимо вас бути обачними та перевіряти рахунки, за якими здійснюєте платежі».

Іллінецьких цукроварів чекала ще одна неприємність. Колеги з інших заводів звинуватили у недобросовісній конкуренції. Телефонні дзвінки не замовкали. «Що ви робите?» — найчастіше з такого запитання розпочинали розмову додзвонювачі. Непросто було пояснювати, хто так підставив колектив. Бо не завжди хотіли це чути. Дехто припиняв розмову, як тільки висловив своє невдоволення.

Негаразди одного сезону — не підстава відмовлятися від буряків

На запитання, по якій ціні насправді реалізують цукор, пан Юр відповів: «Поки що не продаємо. Необхідну кількість вже реалізували і припинили. Не та ціна».

Як стверджує керівник цукроварні, оптовики готові платити за кілограм 10,5 гривні. Можливо, трохи більше. Але зовсім трохи. Тим часом собівартість кілограма солодкого «піску» очікується не менш як 14 гривень.

— Уже підрахували, що виробничий сезон закінчили із збитками, — продовжує Віктор Юр. — У жовтні минулого року, а ми весь той місяць ще працювали, вартість газу підвищилася до 14,5 гривні за кубометр, а за кілограм цукру давали по десять гривень.

До речі, у 2017 році все було навпаки — газ купували за дешевшою ціною, ніж продавали цукор.

Незважаючи на ситуацію, що склалася, в Іллінцях варитимуть цукор і наступної осені. Власних площ для вирощування солодких коренів у заводу небагато. Тому вже почали роботу із сільгоспвиробниками.

— Через негаразди одного виробничого сезону не можна відмовлятися від вирощування буряків, як це роблять у деяких господарствах, — наголошує Віктор Юр. — Інакше знову будемо завозити цукор з тростини.

Коментар

Анна Олійник, керівник відділу комунікації управління Національної поліції у Вінницькій області:

— Кримінальне провадження відкрито за статтею 190 («шахрайство») Кримінального кодексу України. Під час слідчих дій будуть вилучені документи про відкриття рахунку в банку. На їх підставі встановлюватимуть підозрювану особу, яка відкривала рахунок.

За вчинення такого правопорушення (шахрайство у великих розмірах або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) передбачено покарання — позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Якщо до факту шахрайства причетна організована група осіб — карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Вінницька область.