Сусідка зателефонувала до першої міської поліклініки Донецька й поцікавилася, коли приймає сурдолог. Чергова сестра дуже здивувалася:

— У нас такого фахівця немає.

Відповідь цілком очікувана, оскільки лікар такої спеціальності й для головної поліклініки міста — фігура майже екзотична. Однак схожі відповіді з реєстратури чують і ті, хто хоче по-
трапити на прийом до дієтолога, дерматолога та інших фахівців. Якщо з відсутністю цих лікарів можна якось миритися, то погано те, що не вистачає й інших. Не так давно пішла кардіолог, тому пацієнти змушені були понад місяць чекати, коли прийде новий фахівець, або пробиватися на прийом до інших медзакладів, де їх, звісно, не чекали.

Узагалі треба сказати, що лави лікарів у Донецьку за останні рік-два помітно збідніли — їх усюди не вистачає. Нещодавно на засіданні «парламенту» «ДНР» міністр охорони здоров’я заявив, що в медзакладах понад півтисячі вакансій лікарів різних спеціальностей. І істотного поповнення їх лав не передбачається. Молоді фахівці не йдуть. Нині місцевий медуніверситет планує випустити півтори сотні лікарів, але такою кількістю зяючу кадрову діру не залатаєш.

Постає запитання: куди ж поділися лікарі, дефіциту яких у Донецьку колись не було? Відповідь проста: вони розбіглися. Причини відомі — злидарська зарплата, застаріле обладнання, незадовільні умови праці. Медики їдуть на підконтрольну Києву територію або в ту-таки Росію. Все йде до того, що лікувати жителів ОРДО буде нікому. За останніми даними, в «країні» бракує 5000 медиків і 7500 осіб середнього персоналу.

Однак ватажки «ДНР» тримають форс: своїх людей лікувати нікому, але їм усе байдуже — запрошують на лікування пацієнтів з підконтрольної Києву території, заманюючи їх тим, що найскладніші операції виконуються безплатно. І ліками забезпечуються теж безплатно. А своїм, жителям «ДНР», якщо вдається потрапити до хірурга, треба платити за операцію величезні гроші.

Донецьк.

Мал. Віктора СТАРОВА.