Майже сто фотознімків з описами монументів, обелісків, стел, капличок, хрестів, меморіальних дощок та інших знаків, встановлених на місці боїв та загибелі українських воїнів на сході, увійшли до каталогу-довідника «Героям слава! Пам’ятки російсько-української війни на Донеччині» (на знімку).

Збірку підготували та видали співробітники Донецького обласного краєзнавчого музею, зареєстрованого нині в Краматорську. Ініціатор і керівник проекту старший науковий співробітник музею, кандидат історичних наук, археолог Віталій Циміданов розповів, що над виданням разом з іншими музейниками працював майже рік. А задумав він каталог, коли біля Слов’янська, а потім поблизу Лиману під час наукових експедицій уперше побачив обеліски, встановлені волонтерами на честь загиблих героїв.

У 2014-му поблизу Слов’янська стояв український блокпост, на який окупанти кинули танки. Вояків заздалегідь попередили про наступ переважаючих сил противника, але вони не полишили позиції і прийняли бій. Тоді, відбиваючи атаку, кілька воїнів загинули, розповідає Віталій Циміданов. Тепер на місці бою стоїть пам’ятний знак, який також увійшов до каталогу.

— Таких знаків дуже багато, — розповіла під час презентації видання, яка відбулася в Антикризовому медіа-центрі Краматорська, в. о. директора музею Катерина Філонова. — Волонтери встановлюють їх не лише на місцях боїв, поховань, а й там, де вчилися вояки. Частину знімків до каталогу нам надіслали прості люди, деякі ми взяли з відкритих джерел.

У виданні, зокрема, є пам’ятник жертвам обстрілу Краматорська російсько-терористичними угрупуваннями, які 10 лютого 2015 року по центру міста і аеродрому випустили 32 ракети «Смерч». Внаслідок цього загинули 17 мирних громадян і військових. Меморіал на спомин про них відкрито 10 лютого 2018 р. на вулиці Двірцевій, саме на тому місці, куди впала одна з ракет.

Музейники наголошують, що у Слов’янському районі працівники відділу культури ведуть роботу зі створення паспортів пам’яток російсько-української війни з метою їх охорони. Такі паспорти вже мають дев’ять меморіальних знаків.

У каталог увійшли не всі пам’ятні місця, тож Віталій Циміданов разом із колегами не припиняють збір інформації і планують перевидати довідник. Презентовану збірку буде передано до міських і шкільних бібліотек, поширено по громадських організаціях. Ознайомитися з нею можна і на сайті Донецького обласного краєзнавчого музею.

Світлана ЧОРНА.

Фото з сайту музею.