На знімку: К. Волкер в Одесі.

США вимагають від РФ невідкладно звільнити взятих у полон у районі Керченської протоки в листопаді минулого року українських моряків. Про це вчора, перебуваючи в Одесі в рамках візиту до нашої країни, на брифінгу з нагоди прибуття американського ракетного есмінця «Дональд Кук» заявив спецпредставник Держдепу з питань України Курт Волкер. Він наголосив, що цей візит має на меті зміцнення партнерства між країнами та демонстрацію підтримки США принципів свободи судно-плавства в Чорному морі. Спецпредставник зауважив, що Україна «має всі права переміщати свої кораблі з одного українського порту до іншого українського порту, і з точки зору міжнародного права РФ не має одностороннього права контролювати Керченську протоку чи Азовське море».

В Одесі відбулася зустріч К. Волкера із Президентом України Петром Порошенком, який учора теж відвідав есмінець «Дональд Кук». Глава держави зауважив, що візити американських кораблів є яскравою демонстрацією співпраці між Києвом і Вашингтоном. «Це легендарний корабель. І це важливий сигнал Кремлю на п’ятий рік окупації. Перше, що Крим є український. Друге, що свобода судноплавства в регіоні буде забезпечена як гарантована конвенцією ООН з морського права, що українсько-американське партнерство єдине як ніколи. І ми ефективно співпрацюємо в усіх сферах, в тому числі й оборонній», — цитує П. Порошенка його прес-служба. Президент подякував американським партнерам за збільшення військової присутності в Чорному морі у відповідь на наше прохання.

У свою чергу спецпредставник США наголосив, що Вашингтон стоїть на позиції твердої підтримки незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Після відвідання Одеси К. Волкер прибув до Києва, де спільно з керівництвом нашої держави, зокрема з Петром Порошенком, взяв участь у відкритті дводенного V Міжнародного форуму «Окупований Крим: 5 років опору». Форум складається з трьох панельних дискусій, під час яких відбудеться обговорення національних та міжнародних інструментів боротьби за повернення Криму, а також правозахисний дискурс для привернення уваги до порушення прав людини на окупованому півострові.

Раніше перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова в ефірі «Прямого» уточнила: «Перша панель буде присвячена тому, як держава виборює право на Крим. Друга панель буде світовою, у нас погоджена участь заступника генсека НАТО з питань публічної дипломатії Таджана Ілдема, представників Латвії, Литви, Туреччини, пані Ребекки Хармс (депутат Європарламенту. — Ред.), пані Анни Фатиги — керівника Комітету з питань безпеки Європарламенту». Вона додала, що третя правозахисна панель відповідатиме на запитання: як ще можна убезпечити життя людей за умов окупації? Джапарова зауважила, що цей форум розпочне тріаду заходів до роковин окупації Криму. «В Європарламенті 5 березня буде політично-експертне обговорення та ініціюватиметься подача резолюцій до п’ятих роковин. І 19 березня — дата поки попередня — відбудеться ще один високий захід, де опрацьовується участь державного секретаря США… Це буде спробою міркувати: який сценарій повернення Криму можливий за нинішніх умов», — зазначила заступник міністра інформполітики, повідомляє «Прямий».

Фото зі сторінки К. Волкера у Твіттері.