Співробітники Українського інституту національної пам’яті тримають аркуші паперу з написом «Мова на часі» під час акції на захист та підтримку української мови, яка відбулася у соцмережах 21 лютого — у Міжнародний день рідної мови.

Фото зі сторінки Володимира В’ятровича у Фейсбуці.

Сьогодні Верховна Рада планує розпочати розгляд у другому читанні вагомого і об’ємного проекту закону про забезпечення функціонування української мови як державної (реєстр. № 5670-д), внесеного народними депутатами України з різних фракцій і політичних сил. Опрацювання цього законопроекту тривало декілька років, до нього внесено величезну кількість правок — понад дві з половиною тисячі. Адже після скасування Конституційним Судом України так званого мовного закону Ківалова-Колесніченка (Закон «Про засади державної мовної політики»), схваленого ще за часів Януковича у 2012 році, в Україні немає чинного закону, що врегульовує питання державної мови, якою згідно зі статтею 10 Конституції України є українська мова.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій на погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів припустив, що розгляд цього питання триватиме певний час і не один день. На розгляді цього законопроекту, безумовно, позначиться і політична складова, адже у кожної політичної сили є власне бачення мовного питання. «Я впевнений, що Український парламент має одним з головних своїх обов’язків на цій сесії невідкладно розглянути закон про мову», — вважає Андрій Парубій. «Якщо його буде підтримано Радою, ситуація почне змінюватися і шпарин для впливу російської пропаганди стане значно менше», — переконаний голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький. «Новий закон про державну мову України не утискатиме мов національних меншин, але усталить українську мову в якості державної та захистить її використання в усіх сферах життя», — запевняє віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко.