По 102 гривні за опалення одного квадратного метра житлової площі нарахували постачальники тепла мешканцям одного з житлових будинків у місті Могилів-Подільський на Вінниччині. За скільки гріються інші споживачі у прикордонному місті обласного значення? Чому захмарні суми нараховують навіть пільговикам?

Якесь воно у нас «золоте»

Володимир Ференс, учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, має інвалідність першої групи. Чоловікові ампутували ногу. Друга кінцівка хвора. Проживає в однокімнатній квартирі. Йому належать 17 квадратних метрів площі. За грудень 2018-го нарахували за опалення 1200 гривень. Уточнює, що з такою групою, як у нього, держава компенсує комунальні платежі за площу 21 квадратний метр. У пана Ференса вона менша, але платити все одно зобов’язують.

Однокімнатну квартиру ділить разом із сестрою. Вона опікується братом, який пересувається на інвалідному візку. За нею закріплено 19 квадратних метрів житла у цій само кімнаті, загальна площа квартири — 36 квадратних метрів. Сестрі нарахували за опалення за грудень 1700 гривень. Якщо загальну суму розділити на площу квартири, то вийде 88,5 гривні за один метр.

— Дістатися контори, що забезпечує теплом, мені непросто, — каже Володимир Ференс. — Неодноразово спілкувався з її працівниками по телефону. Якось бухгалтерія довго роз’яснювала методику нарахування. Закінчилася розмова тим, що у них усе правильно. Запитую, як же пільга? Пояснили так: мовляв, середній тариф за опалення у місті — 47 гривень за квадрат. Але я використав більше тепла, перебрав установлений ліміт, тому змушений платити. Щоб краще було зрозуміло, порівняли з оплатою за електрику. Там існує правило: перевищив установлений ліміт — плати. Кажуть, і в них той само принцип.

Раніше за опалення йому нараховували по п’ятсот гривень за місяць. Платив. Але в грудні сума зросла у понад два рази. Намагався з’ясувати причину. «Від їхніх «правильних» пояснень мені тепліше не стало, — каже чоловік. — Платити все одно доведеться. Чи правильно стягують з мене кошти, так і не зрозумів».

Тепло у будинок по вулиці Грецькій, 6, в якому проживає Володимир Ференс, подає комунальне підприємство Могилів-Подільської міськради «Теплоенергетик». Під час розмови з його представниками дізнався, що їхній будинок споживає найбільше у місті теплової енергії.

— Якщо я правильно зрозумів, то мешканці нашого будинку, які не користуються пільгами, за грудень сплатили, чи мають сплатити за тепло, по 108(!) гривень за квадратний метр, — уточнює чорнобилець. — Якесь «золоте» у нас тепло.

Конфлікт автономки з індивідуалкою

Могилівчанин Леонід Журавель повністю незрячий. У нього теж перша група інвалідності. Щоправда, у його 3-кімнатній квартирі нараховується 11 квадратних метрів площі, що не підпадає під компенсацію державою комунальних платежів. Чоловік про це знає. Розуміє, що має сплачувати за «зайві» метри. Тільки яку суму?

— За ці одинадцять квадратів торік нараховували за місяць від 2000 до 2484 гривень, — розповідає пан Леонід. — Порівняйте цифри: за 52 метри житлової площі держава компенсує в середньому півтори тисячі гривень, а за 11 квадратів нарахували 2484 гривні, такою була максимальна сума за лютий. То де справедливість?

Леонід Журавель звернувся до редакції «Голосу України» з проханням допомогти, за його словами, «вивести на чисту воду» тих, хто збиткується над ним і такими, як він. Наполегливого чоловіка знають і в міській раді, і в теплопостачальному комунальному підприємстві «Теплоенергетик», і в прокуратурі. Писав листи, неодноразово приходив на прийом до керівництва названих структур.

— На мою думку, причина у тому, що після переходу частини мешканців на автономку, вони перестали платити за стояки, місця загального користування, — пояснює чоловік. — У нашому будинку на 93 квартири тільки 13 залишилися з централізованим опаленням, інші перейшли на індивідуальне. Після того припинили договори з теплопостачальниками. Тобто з них уже не стягують кошти за опалення. Ми ж сплачуємо, як кажуть, за себе і за сусіда.

Після тривалих ходінь по кабінетах чиновників міськради, зокрема і міського голови, після звернень до облдержадміністрації Леонід Журавель стверджує, що нарешті добився зміни принципу нарахування коштів за тепло. Каже, тепер йому нараховують з розрахунку середньої вартості за опалення одного квадратного метра. Це 47 гривень за один метр. Виходить приблизно п’ятсот гривень (плата за зайві 11 квадратів, решту площі оплачує держава за наданою пільгою, передбаченою за першу групу інвалідності).

— Для себе я добився справедливості, — наголошує співрозмовник. — Але ж для інших людей ситуація не змінилася. Мені прикро за мого знайомого чорнобильця Володимира Ференса. Він взагалі має бути звільнений від сплати — держава гарантує йому повну оплату за 21 квадратний метр, а в чоловіка тільки 17 квадратів. На підставі чого тоді з нього беруть гроші? А скільки інших власників житла переплачують тільки за те, що не зуміли перейти на індивідуальне опалення?

Розбалансували систему

Директор комунального підприємства Могилів-Подільської міськради «Теплоенергетик» Анатолій Смеречинський вважає, що при загальному централізованому постачанні тепла його вартість була б нижчою, ніж тепер. За його словами, автономка розбалансувала систему опалення. Наприклад, в одному з 14-квартирних будинків взагалі подають тепло тільки в одну квартиру, бо решта мають автономне опалення. Найвища плата у будинку по Грецькій, 6. У 58-квартирному будинку на централізованій подачі тепла залишилося тільки чотири квартири.

— Справді, вартість опалення у цьому будинку становила за грудень минулого року 102 гривні за квадратний метр житлової площі, — уточнює співрозмовник. — Є будинки, де сплачують по 88 гривень за квадрат. Маємо і протилежні приклади. У будинку на Вірменській, 74 найнижча плата — понад 20 гривень, хоча там квартир на централізованому опаленні менше, ніж на індивідуальному.

Як пояснив керівник підприємства, міськрада затвердила середню вартість тепла — 47 гривень за квадратний метр площі. Однак цифра змінюється залежно від зміни температури повітря. Якщо за вікном мінус шість і нижче, платити доводиться більше.

За словами співрозмовника, чимало власників житла, особливо з низьким рівнем доходів, боргують підприємству. Їм ідуть назустріч — розстрочують борг. Пан Смеречинський також зазначив, що з січня нинішнього року нараховуватимуть плату по-іншому — споживачі сплачуватимуть залежно від площі помешкання, виходячи зі встановленої міськрадою норми споживання.

Вінницька область.

ДОСЛІВНО

Міський голова Могилева-Подільського Петро Бровко:

— Вирішуємо питання, як компенсувати теплопостачальній організації втрати за умови, коли споживачі сплачуватимуть за тепло за встановленими міськрадою нормами споживання залежно від розміру житлової площі.

ДОВІДКОВО

Раніше у Могилеві-Подільському на централізованому опаленні нараховувалося п’ять тисяч абонентів, нині їх залишилося трохи більш як дві тисячі. Більшість обладнала свої помешкання індивідуальними системами подачі тепла і припинила угоди з підприємством «Теплоенергетик».

P. S. Коли матеріал був підготовлений до друку, стало відомо, що міського голову Могилева-Подільського Петра Бровка відсторонили від посади до 8 квітня ц. р. за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди).