Генеральний прокурор України Юрій Луценко прокоментував інформацію щодо можливих зловживань в оборонній сфері, 27 лютого 2019 р.

Фото з сайту Генеральної прокуратури України.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко підтримала звернення до правоохоронних органів щодо розслідування фактів, оприлюднених у журналістському розслідуванні щодо зловживань в оборонній сфері. «Очевидно, що зовнішня агресія ніяк не може бути виправданням зловживанням у сфері оборони, — написала політик на своїй сторінці у Фейсбуці. — Тому підтримую звернення до відповідних силових структур і компетентних органів щодо комплексного розслідування.

Наскільки я розумію, розслідування ведеться за фактами зловживань 2015—2016 років, і для суспільства важливо почути конкретні результати. Бажано — до виборів».

Парламентарій також наголосила, що вже є оперативна реакція Президента на це розслідування — відсторонення певних посадових осіб і також звернення до правоохоронних органів щодо підтвердження чи спростування фактів. 

Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що державний концерн «Укроборонпром» і Перший заступник Секретаря РНБО Олег Гладковський судитимуться з авторами оприлюдненого журналістського розслідування. У коментарі журналістам політик повідомила, що такий позов готує «Укроборонпром». «Особисто Гладковський, наскільки я знаю, подаватиме до суду, щоб журналіст або спростував, або підтвердив, або надав незаперечні факти», — сказала І. Луценко.

У Генеральній прокуратурі України заявили, що вже давно розслідують розкрадання в оборонній сфері, про які йдеться в журналістському матеріалі. «ГПУ вже давно розслідує цю справу, — написав Генеральний прокурор України Юрій Луценко в коментарі до посту у Фейсбуці. — Якщо після зливу фігуранти не втечуть — усе буде як завжди: після експертиз — підозра, потім запобзахід, потім — передача на ознайомлення захисту і в суд».

У Національному антикорупційному бюро України заявили, що 26 лютого 2019 року детективи НАБУ внесли відомості до ЄРДР та розпочали досудове розслідування за фактами можливого заволодіння грошовими коштами державних підприємств та державного бюджету України, вчиненого організованою групою в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України), і що проаналізують інформацію про факти корупції в оборонній сфері, викладену в журналістському розслідуванні, та дадуть їй належну оцінку.

«Підприємства, про які йдеться в матеріалі, вже є об’єктами розслідувань НАБУ, які тривають, — сказано в повідомленні бюро на сторінці у Фейсбуці. — Загалом детективи розслідують корупцію на майже 15 підприємствах оборонно-промислового комплексу в межах декількох десятків кримінальних проваджень. По одному з таких підприємств — Львівському бронетанковому заводу — розслідування завершено, і з липня 2018 року справа слухається в суді».

Водночас у НАБУ зазначили, що розслідування корупційних схем в оборонній сфері — «складні і мають свою специфіку, яка відрізняє їх від решти корупційних злочинів»: зокрема, часто закупівлі товарів здійснюються за закритими процедурами, без проведення конкурентних торгів, за відсутності чітко встановленої процедури визначення ціни закупівлі та переможця; частина документів мають гриф секретності; відсутній ринок товарів військового та подвійного призначення, що ускладнює визначення ринкової ціни; з’ясування обставин вчинення злочину потребує отримання інформації з-за кордону.

Зі свого боку Перший заступник Секретаря РНБО Олег Гладковський звернувся до правоохоронних органів із заявою про перевірку оприлюднених у журналістському розслідуванні фактів про незаконні оборудки при закупівлях в армії та попросив тимчасово призупинити його повноваження на посаді. Президент Петро Порошенко підтримав відсторонення О. Гладковського від виконання обов’язків на час проведення розслідування.

А на вчорашній прес-конференції Генпрокурор Юрій Луценко визнав, що деякі деталі до військової техніки завозяться контрабандою з Росії, оскільки вони виробляються лише в Росії. «Деякі деталі до зразків техніки часів СРСР виробляються лише в Росії, — сказав він. — Ні для кого не секрет, що останніми роками більшість цих запчастин український оборонпром отримує від волонтерів і підприємців, які в контрабандний спосіб доставляють їх із території РФ. У часи війни для воюючої країни, я вважаю, це прийнятно». Водночас Генпрокурор вважає, що «груба нажива» на такому бізнесі є «аморальною». «Всі ми розуміємо, що армія потребує техніки, але ніхто в нашому суспільстві не розуміє, чому окремі ділки вважають за можливе на цьому заробляти мільйони і мільйони державних коштів», — додав Ю. Луценко.