Як позбутися тютюнової та алкогольної залежностей, або Цілюща енергія богородської трави

Так у минулі віки люди називали чебрець, який вважався божественною травою, здатною повертати не лише здоров’я, а й життя. Ця багаторічна лікарська, ефіроолійна рослина поширена в центральних і південних областях України. Росте у формі кущика заввишки до 50 см. Дослідами встановлено, що чебрець також розвивається в культурі.

Розводять чебрець посівом насіння, діленими кущами або розсадою, вирощеною на грядках. Рослина вибаглива до вологи, тому її сіють під зиму або ранньою весною рядковим способом.

Збирання чебрецю на лікарську сировину починають у період його масового цвітіння, скошуючи косарками або жатками верхні частини стебел з листям і квітами до 15 см. На плантаціях першого року у серпні, на перехідних — перший укіс у червні, другий — наприкінці серпня. Сушать сировину в облаштованих сушарках при температурі 40—45 °С. Після цього упаковують у мішки і зберігають на піддонах у сухому приміщенні. Термін придатності — два роки.

Чебрець — офіційна лікарська рослина, реалізовується аптеками. Його використовують як антисептичний, знеболюючий, потогінний, відхаркувальний, спазмолітичний засіб.

При дослідженні мікробіологів установлено, що екстракт чебрецю майже зовсім ліквідовує бактерії протягом 60 хв., а ефірна олія — це надійний і, що важливо, дешевий засіб звести до мінімуму ризик виникнення нових штамів стійких до антибіотиків шкідливих мікроорганізмів.

У домашніх умовах готують настій з чебрецю: 2 столові ложки трави кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл окропу і ставлять на 15 хв. на водяну баню. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хв. Проціджують, сировину віджимають. Отриманий настій доводять кип’яченою водою до 200 мл і зберігають у холодильнику не більше 2 діб. Вживають по одній столовій ложці 2—3 рази на день при кашлі.

Богородська трава споконвіків застосовується у народній лікувальній практиці при грудних захворюваннях, невралгії, судомах й спазмах шлунка, хронічному гастриті, безсонні, порушеннях обміну речовин. Зовнішньо — для примочок, загоювання ран, опіків та при різних хворобах шкіри.

Курцям радимо використовувати чебрецеві цигарки. Це дає змогу відвикнути від тютюнових цигарок.

Як установили народні медики, чебрець є добрим засобом при лікуванні усіх стадій алкоголізму. Для цього беруть 15 г сухої трави, кладуть в емальований посуд, заливають 400 мл окропу і нагрівають на водяній бані 15 хв., проціджують та доводять до початкового об’єму. Приймають по 50 мл двічі на день, додаючи 10—15 г горілки. Звертаємо увагу, що через 25—30 хв. з’являється блювота. 7—10 таких сеансів викликають огиду до спиртного.

Хочу відзначити надзвичайну цілющу енергію богородської трави, завдяки якій один мій знайомий вилікував астму, але перед початком лікування потрібно обов’язково порадитися зі своїм лікарем.

Володимир БІЛЕНКО,

завідувач навчальної лабораторії «Музею лікарських рослин», заслужений працівник сільського господарства України.

Фото надано автором.