Максим Бурбак

 

Борислав Береза.

 

Юрій Луценко.

Парламентська хроніка
Ранкове засідання 28 лютого

Верховна Рада ухвалила Постанову «Про невідкладне розслідування фактів, оприлюднених у засобах масової інформації щодо зловживань в Державному концерні «Укроборонпром» та причетності до цього посадових осіб» (№ 10104). Ця постанова передбачає поширення повноважень Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004-го по 2017 рік на будь-які правопорушення в оборонній сфері, в тому числі у 2018— 2019 роках.

«У понеділок із ЗМІ ми дізналися про зловживання в концерні «Укроборонпром» та щодо причетності до цих фактів посадових осіб. Суспільство вимагає якнайшвидшого та ретельного розслідування цих фактів, тому даною постановою ми розширюємо повноваження вже діючої Тимчасової слідчої комісії», — повідомив автор проекту постанови Максим Бурбак.

Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський зазначив, що члени комітету одностайно підтримали цю постанову. «Її прийняття дозволить невідкладно дати відповідь на порушені в журналістському розслідуванні питання», — сказав він.

Народні депутати розглянули та взяли до відома попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів, а також підтримали пропозицію щодо продовження її роботи ще на три місяці.

Голова ТСК Борислав Береза повідомив, що члени комісії дійшли висновку про необхідність продовження контролю за досудовим розслідуванням кримінальних проваджень щодо нападів на Гандзюк та інших громадських активістів, оскільки в багатьох випадках досі навіть не встановлено замовників нападів. «Комісія дійшла згоди, що досудове розслідування по 11 кримінальних провадженнях відбувається неефективно та безрезультатно. Про це свідчить тривалість досудового розслідування, перелік вчинених за цей час судових дій, а також відсутність обвинувальних актів», — зазначив Б. Береза та наголосив, що оскільки за час роботи комісії не вдалося опрацювати весь масив інформації та дійти кінцевих висновків, то пропонується продовжити роботу комісії ще на три місяці. За словами голови ТСК, це потрібно, щоб отримати пояснення слідчих, процесуальних керівників слідства та встановити наявність або відсутність фактів порушення строків досудового розслідування і причини відсутності результатів досудових розслідувань.

«Первинна кваліфікація Національною поліцією цієї справи була неправильною, і тому через декілька днів перший заступник обласного прокурора Херсонської області, посилаючись на рішення пленуму Верховного Суду та чинне законодавство, визначив цю кваліфікацію як умисне вбивство», — сказав Генеральний прокурор Юрій Луценко. Він повідомив, що розслідування щодо виконавців цього злочину було доручено центральному апарату Національної поліції під процесуальним керівництвом Генпрокуратури, а виявленням ймовірних замовників зайнялося Головне слідче управління СБУ під процесуальним керівництвом ГПУ. Як наслідок, Нацполіція затримала та за узгодженням з прокурором повідомила про підозру в умисному вбивстві п’ятьом громадянам. «З огляду на те, що більшість з них співпрацюють із слідством та дають викривальні покази про організацію та здійснення злочину, лише Торбіну та Грабчуку було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», — повідомив Ю. Луценко.

Водночас за результатами роботи слідчих СБУ 10 листопада 2018 року громадянину Павловському, який є помічником народного депутата, було оголошено підозру в умисному вбивстві — його розглядають як посередника між замовником та організатором злочину. Далі, 4 грудня 2018 року, про підозру в організації цього злочину було повідомлено громадянину Левіну, який до цього залишив Україну, тож його було оголошено в розшук. 11 лютого 2019 року підозру було оголошено голові Херсонської облради Мангеру, якого слідство розглядає як замовника цього злочину. «15 лютого 2019 року Шевченківським судом міста Києва йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначенням застави в сумі 2 мільйони 497 тисяч гривень, після внесення яких Мангер відбув до Херсона», — повідомив Ю. Луценко та підкреслив, що Генпрокуратура внесла на цю ухвалу слідчого судді апеляційну скаргу, бо вважає, що чинне законодавство України не передбачає обрання для особи, яка підозрюється в організації вбивства, будь-якого іншого запобіжного заходу, крім тримання під вартою.

Генпрокурор також звернув увагу народних депутатів на проблеми, з якими зіштовхується слідство під час розслідування цієї та тисяч інших справ про вбивства. «Зараз згідно з минулорічним рішення Верховної Ради для проведення експертиз треба отримати рішення суду, для цього слідчі по декілька тижнів стоять у чергах, що не сприяє слідству. Другою проблемою є те, що навіть підозрюваного у замовному вбивстві, в помешканні якого знайдено очевидні докази, слідчі не мають права затримувати, а лише запрошувати до суду, якщо минуло декілька годин після вчинення вбивства. Третя проблема стосується оголошення в розшук. На розгляд парламенту внесено законопроект щодо заочного засудження, бо Інтерпол не виставляє «червоні картки» розшуку, поки в Україні не буде поняття «заочного арешту», — зазначив Ю. Луценко та попросив парламентаріїв врегулювати ці три проблеми.

Голова фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов висловив подяку громадським активістам, які вимагають негайного розслідування вбивства Катерини Гандзюк, а також правоохоронним органам, які у вкрай короткі терміни знайшли та оголосили підозру замовнику вбивства. Водночас, за його словами, найжахливішим у цьому злочині є те, що замовником виступає голова Херсонської облради Владислав Мангер, який представляє партію «Батьківщина».

Заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв у відповідь заявив, що коли член фракції Блоку Петра Порошенка «завів помічником людину, яка (як встановило слідство) давала гроші за вбивство Каті Гандзюк, і він залишається членом фракції і партії», то це і є справжнім ставленням до справи. «Тому не плутайте партійності із злочинами», — заявив депутат.

Антон Геращенко («Народний фронт») закликав не порівнювати нинішню ситуацію із часами Кучми-Януковича, бо зараз правоохоронні органи не покривають жодних злочинців у погонах, а роблять все можливе для розкриття резонансних справ. «У справі Катерини Гандзюк затримано вісім осіб, пред’явлено вісім підозр, п’ятеро осіб, які брали безпосередню участь у злочині, перебувають під вартою, ще одна особа — в міжнародному розшуку», — зауважив він та закликав не політизувати ці справи, а притягати до відповідальності винних у злочинах.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, котра також є членом ТСК, запропонувала надати охорону батькові Катерини Гандзюк, котрий під час засідання комісії заявив, що відчуває загрозу. Парламентарій також наголосила, що Верховна Рада має здійснювати парламентський контроль за слідством, а не називати імена замовників, вбивць чи організаторів. І. Геращенко також закликала ухвалити законопроекти, які врегульовують названі Генпрокурором проблеми слідства.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до Митного кодексу України (щодо деяких питань виконання Глави 5 Розділу IV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони,     № 7473), який передбачає створення в Україні інституту авторизованого економічного оператора, ратифікувала Угоду між Урядом України та Урядом Держави Катар про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи і Протокол до неї (№ 0202), прийняла в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» (№ 9461-д). За основу прийнято законопроект про внесення змін до Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (щодо визначення територіальної підсудності судових справ, підсудних розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя судам, та підслідності кримінальних правопорушень, вчинених на тимчасово окупованій території, № 9331). Також в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік», який врегульовує бюджетні правовідносини між державним та місцевими бюджетами у 2019 році та уточнює показники міжбюджетних трансфертів (№ 9476).

На початку засідання Верховна Рада відхилила законопроект про медіацію (№ 3665).

ФАКТ

На контролі ТСК перебуває понад 50 кримінальних справ, і по багатьох із них виявлено серйозні порушення з боку правоохоронних органів.

З днем народження вітали народних депутатів Володимира Зубика та Олексія Мушака.