Глодоським сільським головою Петро Магда (на знімку) працює вже 13 років. Для нього це не просто відповідальна посада — це щоденні турботи про кожного члена громади. На думку Петра Борисовича, сільський голова — поза політикою. Адже на першому плані мають бути не політичні переконання, а бажання працювати для людей, для розвитку території. «Можна багато говорити про покращення якості життя земляків, але дійсність така, що над цим потрібно працювати не від свята до свята чи від виборів до виборів, а постійно, — зауважує сільський голова. — У людей чимало проблем, і від того, як вони вирішуватимуться, залежить те, чи краще їм стане жити. Головне — не зраджувати людей у надії, яку вони покладають саме на нас. Людська довіра — велика цінність. Її легко втратити, але важко здобути...».

Важливими є конкретика та вміння аналізувати

Петро Борисович народився в цьому мальовничому селі. Тут розпочинав свою трудову діяльність звичайним трактористом, працював водієм. Коли почалася реорганізація господарства, люди обрали його головою ревізійної, а згодом — майнової комісії. Принциповість, завзятість та наполегливість чоловіка не залишилися непоміченими односельцями. Тож на виборах голови Глодоської сільської ради в 2006 році повірили в нього і в те, що він справді працюватиме для громади, а тому — підтримали його кандидатуру. Про довіру до Петра Магди свідчить те, що односельці ще двічі поспіль віддавали йому свої голоси.

Сільський голова постійно працює над удосконаленням методів своєї роботи, над розширенням та поглибленням власних знань. У роботі очільника сільської ради дуже важливими є виваженість, конкретика та вміння аналізувати. І цього в Петра Магди не відняти. Чуйний, порядний, людяний у ставленні до інших, він залишається принциповим у вирішенні питань. Саме це й стало запорукою його авторитету серед жителів сільської громади, колег по роботі, аграріїв. А результат не забарився...

Соціальна інфраструктура значно покращилася

У трьох селах Глодоської сільської ради Новоукраїнського району (Вербівка, Глодоси та Мар’янівка) проживають 2294 мешканці. Адміністративні межі сільської ради охоплюють 1464 га. На підвідомчій території функціонують загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів, два дошкільні заклади, три бібліотеки, Будинок культури, два сільські клуби, лікарська амбулаторія, ФАП, дві аптеки, ветлікарня, сільське комунальне підприємство, поштове відділення зв’язку, відділення «Ощадбанку». Діють три сільськогосподарські підприємства, 25 фермерських господарств та одноосібники. Тож саме орендна плата за землю та земельний податок дають значні надходження до місцевого бюджету, який має утримувати таку чималеньку соціальну сферу. Значна увага приділяється приватному підприємництву, малому та середньому бізнесу. Завдяки цьому люди мають роботу, заробітну плату і теж поповнюють сільський бюджет. Та не в останню чергу завдяки зусиллям сільського голови та його організаторським здібностям значно покращилася соціальна інфраструктура громади.

Зокрема, за рахунок сільського бюджету відремонтовано два дошкільні навчальні заклади, у ДНЗ № 1 «Берізка» та в Будинку культури проведено капітальні ремонти покрівлі, зроблено поточний ремонт у сільському клубі № 2, капітальний ремонт адміністративного приміщення села Глодоси. Фінансова підтримка з сільського бюджету надається сільському комунальному підприємству, школі, бібліотекам. На території сільської ради успішно функціонує громадське формування з охорони громадського порядку, працює громадська організація «Глодоський добробут». Народні самодіяльні аматорські колективи Будинку культури, сільських клубів є постійними учасниками районних та обласних оглядів-конкурсів. Не залишаються поза увагою сільського голови й інваліди війни та праці, люди похилого віку. Успішно виконуються заходи програми «Зірка пам’яті» та Програма соціальної підтримки учасників антитерористичної операції.

Заради розв’язання нагальних проблем сільської громади Петро Магда завжди готовий до компромісних рішень, але ніколи не йде на компроміс із власною совістю...

Олена КОМІСАРЕНКО.

Фото автора.

Кіровоградська область.