У Львові з нагоди 75-річчя від дня народження лауреата Нобелівської премії миру Євгена-Зенона Стахіва урочисто погасили маркований конверт. У заходах, які проходили в ОДА, взяли участь професор Стахів (на знімку в центрі) з дружиною та керівник Львівської дирекції «Укрпошти» Микола Ростов.

Американський учений українського походження народився у Львові в 1944 році в сім’ї відомого діяча Організації українських націоналістів Євгена Павловича Стахіва. У 1949-му емігрував до США. Відомий у світі як керівник міжнародних проектів Інституту водних ресурсів Корпусу інженерів армії США. Доктор наук, професор, директор Інституту географії та екології університету Джона Гопкінса. З 1989-го працював у групі експертів ООН і як провідний експерт з водних проблем увійшов до числа лауреатів Нобелівської премії миру за 2007 рік.

— Останнього разу я був в Україні 1991-го. Відтоді багато чого змінилося — і це позитивні зміни. Я вважаю себе українським науковцем, — заявив Нобелівський лауреат.

Євген-Зенон Стахів провів низку зустрічей у Львові і прочитав для студентів лекцію про водні ресурси, про Паризькі угоди та їхній вплив на світ та Україну.

На засіданні вченої ради Національного університету «Львівська політехніка» Євгену-Зенону Стахіву вручили диплом почесного доктора.

Богдан КУШНІР.

Фото надано прес-службою Львівської ОДА.