Президент України Петро Порошенко взяв участь у засіданні Ради регіонального розвитку Одеської області.

Головними темами під час засідання, участь в якому брали керівники регіону, голови районних держадміністрацій і районних рад, депутати облради й керівники найбільших промислових і сільськогосподарських підприємств регіону, стали питання децентралізації, розвитку інфраструктури, освіти, медицини, екології та підвищення стандартів якості життя громадян.

Президент Петро Порошенко заявив, що розвиток ОТГ має тривати насамперед для забезпечення високих стандартів якості життя для жителів цих громад.

— На моє глибоке переконання, в кожній об’єднаній територіальній громаді повинні бути якісні дороги. Нагадаю, що за два роки митного експерименту, що розпочався з моєї ініціативи, Одеська область отримала 3,1 мільярда гривень на будівництво доріг. Уже побудовано й відремонтовано 455 кілометрів доріг», — зазначив він, додавши, що громади також повинні бути забезпечені якісною питною водою й сталою електрикою.

Окремо глава держави акцентував увагу на освіті та медицині. За його словами, школа за новими стандартами як інфраструктурно, так і концептуально повинна бути новою. «І ми почали реалізувати цей проект. Я радий, що в нас уже є понад 500 шкіл в ОТГ, що відповідають стандартам Нової української школи. Це — не витрати з бюджету, це — інвестиції в майбутнє», — зазначив Петро Порошенко й подякував і громадам, і вчителям, які здійснюють цю реформу.

Під час засідання Ради регіонального розвитку Одеської області Петро Порошенко підписав Закон «Про оголошення природних територій Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення» (на знімку). Президент незвичайним чином проілюстрував ситуацію з лиманом. Він відправив співробітників охорони в магазин, щоб ті купили пляшку мінеральної води «Куяльник». Працівники УДО із труднощами знайшли п’ятилітрову баклажку.

«У радянський час в Одесі була тільки ця вода, яка добувається на території курорту. Нині її важко знайти. Нам потрібно рятувати це унікальне місце», — заявив глава держави.

Крім констатації того факту, що лиман відтепер є державним курортом, нормативний акт затверджує кордони округу і зон санітарної (гірничо-санітарної) охорони Куяльника.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).

Одеса.

Тим часом

Президент Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Про це глава держави повідомив під час учорашнього виступу на засіданні Ради регіонального розвитку Миколаївської області.

«Хочу чесно і прямо сказати про одну річ. Як ви знаєте, минулого тижня було журналістське розслідування, що базувалося на витоку (інформації. — Ред.) з правоохоронних органів щодо можливих зловживань у сфері оборонних закупівель. І воно викликало великий суспільний резонанс. Суспільство хоче і має право знати правду. Всі хочуть знати правду. І я, як Президент, теж хочу знати правду. Тому зараз будуть створені для цього всі необхідні умови», — сказав він і додав, що також О. Гладковського знято з посади голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

Водночас П. Порошенко зауважив, що «не є суддею», тому його рішення точно не є вироком. «Але моє завдання, обов’язок, якщо хочете, — створити такі умови, щоб люди повірили в чесність та неупередженість об’єктивного розслідування, аби кожен міг переконатися, що в подібних ситуаціях, якщо є доведена вина, не рятують ні посада, ні зв’язки, ні прізвища, ані давнє знайомство з Президентом», — наголосив він та висловив упевненість, що «історія всіх і все розставить по місцях», але поки що «всі ми потребуємо правди — об’єктивного розслідування, яке б точно завоювало довіру». Президент публічно звернувся до Національного антикорупційного бюро із закликом розслідувати резонансні публікації та розставити всі крапки над «і». «Якщо хто винен — до відповідальності, хто сумлінно працював на зміцнення обороноздатності — тим дати змогу захистити своє чесне ім’я», — наголосив глава держави й повідомив, що планує обговорити телефоном це питання з керівництвом НАБУ.

Крім того, в середу під час засідання РНБО планується обговорити питання реформування «Укроборонпрому», посилення прозорості та розширення контролю за діяльністю оборонного сектору.

Вл. інф.