Працівники «Укрнафти» вимагають права на чесний суд, або Бюджет недоотримує десятки мільйонів гривень

Днями під стінами Вищої ради правосуддя в Києві, незважаючи на проливний дощ, відбулася акція протесту працівників ПАТ «Укрнафта» (на знімку). Найчисленнішою була делегація робітників зі східного бізнес-підрозділу товариства — з Полтави, Прилук та Охтирки. Й це не випадково. Через підкилимні бізнес-інтереси деяких чиновників та бізнесменів частина з них може втратити роботу.

Майже три роки триває судова тяганина між напівдержавною «Укрнафтою» (50% +1 акція якої належить НАК «Нафтогаз») та маловідомою компанією, яка несподівано без аукціону отримала спецдозвіл на видобуток на газоконденсатному Свистунківсько-Червонолуцькому родовищі у Полтавській області. «Укрнафта» понад 15 років здійснювала там розвідувальні роботи, підготувала все для видобутку й мала згідно із законодавством першочергове право на одержання ліцензії.

Ба більше, за словами менеджера департаменту інтегрованого управління родовищами Полтавської області ПАТ «Укрнафта» Андрія Максімова, ця компанія ще й сильно зекономила на дозвільних документах, бо вказала в рази менші запаси нафти й газу, ніж «Укрнафта».

«Вона здійснила незрозумілу апробацію вже затверджених «Укрнафтою» запасів, а Держгеонадр допустила фактично заборонене Кодексом України про надра дублювання оцінки запасів. При цьому ще й зменшила їх у десятки разів (від початкових видобувних майже 1,6 млрд м3 вільного газу і 96 тис. тонн конденсату, затверджених 2010 року «Укрнафтою», до 320 млн м3 вільного газу і 17 тис. тонн конденсату), що дало їм змогу недоплатити до державного бюджету десятки мільйонів гривень», — вважає Андрій Максімов.

Утім, довести свою правоту в судах товариство не може. За інформацією юристів ПАТ, адміністративні суди всіх інстанцій, як за шаблоном, відмовляли «Укрнафті» навіть розглянути її позов. У цьому процесі «Укрнафта» неодноразово заявляла про відвід суддям на підставі наявної інформації щодо тиску на них з боку Вищої ради правосуддя. Новостворений Верховний Суд також не квапиться відновлювати порушене право товариства. Касаційна скарга «Укрнафти» вже рік залишається без розгляду.

«Нас шокує безвідповідальність та упередженість судової системи в Україні. Якщо ми готові сьогодні працювати і в дощ, і сніг, виконувати свої функції з видобутку нафти й газу, то чому не можемо звернутися до судів за справедливістю; за вирішенням тих питань, які турбують наш колектив? А ці рішення приймаються, на наш погляд, у зовсім протилежному напрямку. Ми розуміємо, що в Україні є багато хороших і добросовісних суддів, але чомусь так стається, що вертикаль судової влади завжди впливає на ухвалення рішень», — обурюється голова об’єднаної профспілкової організації «Укрнафти» Ігор Копач.

Таким чином голова профспілки натякнув на те, що, на його думку й думку багатьох представників «Укрнафти», які брали участь в акції, на суддів у справі між їхнім товариством та компанією тиснуть, й ті або взагалі відмовляють розглядати справу, або ж ухвалюють рішення не на користь «Укрнафти».

За словами керівника Східного бізнес-підрозділу ПАТ «Укрнафта» Сергія Наслєднікова, такі акції як ця — єдина можливість закликати корумпованих чиновників припинити свавілля та відстояти свої законні права на здійснення видобувної діяльності. «Цей мітинг є гарним прикладом згуртованості трудового колективу «Укрнафти», особливо коли йдеться про базові права людини, такі як право на працю. Безумовно, наше підприємство, яке роками вкладало значні фінансові ресурси в геологічне вивчення Червонолуцького газоносного родовища, обурене ситуацію з незаконною видачею Держгеонадрами спецдозволу без аукціону фірмі, яку пов’язують з інтересами одного з членів Вищої ради правосуддя», — заявив на мітингу С. Наслєдніков.

Зрештою, акція «Укрнафти», розпочавшись з вимог забезпечити чесний та справедливий суд у власній справі, вийшла на глобальніший рівень — порушила питання про проведення врешті-решт якісної судової реформи.

Маргарита СОКОЛОВСЬКА.

Фото автора.