Україна готується до переходу на погодинну оплату праці. Про це повідомив голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Ми з вами звикли до місячної оплати праці. Але таке в розвинутих економіках уже важче знайти. Усі знають, скільки коштує година праці. Тому нашій країні слід робити те саме, тобто переходити на погодинну оплату праці. Тоді і працівник, і роботодавець будуть краще рахувати свої гроші, оскільки кількість годин, відпра-цьованих громадянами різних країн Європи, дедалі більше відрізняється між собою. І це істотно впливає на оплату праці», — інформує Олексій Дорошенко.

Він також зазначає, що Україні треба давно змінити норми радянського КЗпП, які, на його думку, не відповідають сучасним умовам трудових відносин.

У багатьох країнах мінімалка затверджена не законом, а угодою між профспілками та роботодавцями. До них належать Італія, Данія, Австрія.

Нагадаємо, з 1 січня 2019-го мінімальна зарплата в Україні зросла до 4173 гривень. У грудні торік цей показник дорівнював 3723 гривням. У січні 2018-го мінімальна зарплата зросла з 3200 до 3723 гривень. Це на 16,3 відсотка більше, ніж було раніше. Попереднє підвищення з 1600 до 3200 гривень відбулося у січні 2017 року. Хоча динаміка зростання мінімалки позитивна, все-таки, спираючись на дані Євростату, вона вдвічі менша, ніж у Болгарії й у 16 разів — ніж у Люксембурзі.