Троє засновників нової громадської організації «Великий Львів» — міський голова Винників Володимир Квурт, політолог Юрій Ситник та народний депутат України Оксана Юринець хочуть створити велику агломерацію, яка об’єднає містечка та села у 30-кілометровій зоні довкола Львова, а далі — навіть усю Західну Україну.

Як вважає співзасновник «Великого Львова» Володимир Квурт, якщо ми не хочемо, щоб нинішній Львів сам себе занапастив, то нам необхідна агломерація. Місто нині тріщить по швах, воно затиснуте, не має територій для логістичних складів і великих інфраструктурних об’єктів, не має сучасного транспортного ланцюга для швидкого пересування населення в межах міста та поза ним.

За словами Юрія Ситника, голови громадського об’єднання «Великий Львів», картина сумна: «Наше місто — на межі перенаселення. До 2020 року тут буде вже п’ять мільйонів метрів квадратних новобудов! Із такими темпами забудови та припливу мешканців через кілька років Львів має всі шанси стати містом-мільйонником. Але при цьому інфраструктура розрахована лише на 750 тисяч осіб. У генплані міста будівництво житла передбачалося після розвитку інфраструктури. Але все відбулося навпаки».

На представленні проекту «Великий Львів» було названо низку проблем, зафіксованих генпланом, але які, на жаль, так і не розв’язують. Насамперед у Львові багато закладів громадського харчування і торгівлі, але лише 40—60% від нормативного забезпечення закладами культури і спорту. Наступні болючі питання — це недостатня площа зелених насаджень, а також брак паркомісць. Крім того, є системна проблема з інженерними мережами. Львів не був розрахований на такий диспропорційний розвиток. Таке вже було на початку минулого століття: стрімкий приріст населення, активно велася забудова міста, хаотична забудова, відсутність чітко визначених пріоритетів розвитку. Генплан Львова наповнений чудовими окремими проектами, але які подекуди між собою не в’яжуться, тоді як необхідне цілісне бачення.

Ідеї «Великого Львова» понад сто років. Її колись обґрунтував архітектор-урбаніст НУ «Львівська політехніка» Ігнатій Дрекслер. Вона полягає у впорядкуванні, розширенні міста, його економічного розвитку та співпраці з сусідніми громадами. Створення агломерації було задеклароване і у генплані Львова. На думку народного депутата України Оксани Юринець, децентралізація дала кошти громадам на місцях, але ніхто не навчив їх, як тими грошима розпоряджатися. Тим паче в агломерації «Великий Львів» має йтися не лише про велике, а й про розумне місто — smart-city, де буде органічна співпраця у трикутнику «влада — бізнес — громада».

Засновники громадської організації мають амбітні плани — створити гіганта, який стане серйозним гравцем не лише на економічній карті України, а й на міжнародній арені. Нині проводять консультації зі спеціалістами у різних сферах і залучають їх до формування векторів розвитку «Великого Львова».

ДО РЕЧІ

Львову конче потрібна нова кільцева дорога за 20 кілометрів від міста, а також — сучасна швидкісна залізниця, яка «зшиє» між собою обласні центри Західної України і дасть людям змогу швидко пересуватися між кількома містами в межах одного дня.

Підготував Богдан КУШНІР — власний кореспондент «Голосу України» у Львівській області.

Фото Юрія Перебаєва.