У Луцьку із дев’ятиповерхового будинку на вулиці Лесі Українки 67, який через змонтований на ньому годинник у місті називають Біг-беном, 11 березня зірвало великий шматок обшивки для утеплення. На щастя, обійшлося без трагедій, адже надзвичайна подія сталася на людному місці. Ремонт будинку проводили в 2016 році і витратили на нього з міського бюджету майже мільйон гривень.

На вулиці привокзальній обласного центру, на будівництві житлового комплексу, впав кран. Теж обійшлося без потерпілих. Але фактор людської безпечності теж очевидний. Адже пориви вітру не перевищували 25—30 метрів на секунду. Тобто не ураган.

У приміському селі Жидичин з будівлі місцевої школи знесло нещодавно змонтовану покрівлю. Навіть поверхневий огляд показує, що роботи виконано недбало. Кріплення конструкцій даху було приречене на подібну надзвичайну ситуацію. А довкола ж сотні дітей.

Про повалені дерева і обломлені гілки говорити теж варто. Адже їх стан потрібно регулярно контролювати. Напевно не варто садити вздовж тротуарів чи поблизу шкіл і лікарень крихкі верби або ялини, які найчастіше вириває з корінням сильний вітер.

Тобто буревій закінчився, а його наслідки потрібно не лише ліквідувати, а й зробити належні висновки.

Максим СОЛОНЕНКО.