Микола Княжицький.

 

Під час засідання.

 

Іван Крулько, Роман Зварич.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання 12 березня
 

Обслуговування споживачів та медична допомога, згідно із законопроектом, мають надаватися українською мовою, але на вимогу — й іншими мовами. Передбачається створити Національну комісію та запровадити посаду Уповноваженого із захисту державної мови. Микола Княжицький також відзначив, що переважна більшість норм закону набуде чинності через два роки, а норма щодо україномовної друкованої преси розпочне діяти через 30 місяців. Водночас деякі депутати вважали, що цей закон порушуватиме права представників національних меншин. «Законопроект має розвивати використання української мови, але не примушувати до цього», — заявив Нестор Шуфрич (фракція Опоблоку), закликавши спочатку прийняти закон про мови нацменшин.

Після позачергової перерви, оголошеної на вимогу фракцій «Батьківщина» та ДГ «Воля народу», лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко виступила з вимогою невідкладно скликати під час перерви з 14-ї години засідання ТСК щодо розкрадань в оборонній сфері за участю депутатів із профільних комітетів, голів фракцій та керівників правоохоронних органів та обговорити на ньому інформацію про нові факти корупції в оборонно-промисловому комплексі (в т. ч. і оприлюднену в ЗМІ 11 березня). Водночас Ю. Тимошенко повідомила, що домовленості щодо створення ТСК стосовно підкупів виборців у ході виборчої кампанії між лідерами фракцій досягнуто не було.

Голова Верховної Ради поінформував, що мав розмову з головою ТСК Іваном Вінником, котрий повідомив, що засідання ТСК призначено на четвер, 14 березня. І це узгоджено з усіма фракціями.

Андрій Парубій оголосив про створення міжфракційного депутатського об’єднання «За Одесу», керівниками якого обрано народних депутатів Сергія Ківалова та Дмитра Голубова. А також привітав народних депутатів України Олену Кошелєву та Давида Макар’яна із народженням доньки.

Тенденції

За даними дослідження ідентичності громадян України, проведеного у березні 2017 року Центром Разумкова, 85% громадян України вважають рідною українську мову, з них 17,4% як «рідну» також сприймають і російську.
Частка україномовних телепередач у 2018 році становила 92%, радіопередач — 86%.
Частка назв книг і брошур українською мовою у 2018 році становила 75,9%.
 Частка україномовних друкованих видань у 2018 році становила: газети — 32,9%, журнали — 27,4%.
Прогноз у разі ухвалення закону № 5670-д:

Частка книжкових видань державною мовою має становити не менше 50%. Ця норма набуває чинності через два роки після ухвалення закону.

Після ухвалення закону тираж видання іноземною мовою повинен видаватися в такому самому обсязі й українською. Норма набуде чинності через 30 місяців після ухвалення закону. Виняток з норми — видання кримськотатарською мовою, англомовна преса.

Основні положення проекту закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670-д), підготовленого до другого читання:

Законопроект не регулює приватне спілкування та мову релігійних обрядів.

Законопроектом не створюється мовна поліція, інспектори тощо.

Законопроект не передбачає будь-яких санкцій за використання у приватному спілкуванні будь-якої мови.

Законопроект не передбачає кримінальну відповідальність за використання будь-якої іншої мови чи будь-яке порушення закону.

Законопроектом регулюється використання державної мови в публічних сферах, проте законопроект не регулює і не забороняє використання інших мов.

Застосування інших мов (кримськотатарська, інші мови корінних народів та нацменшин) має регулюватись іншим законом, який має розробити та внести до парламенту Кабінет Міністрів України протягом шести місяців.

Законопроект не передбачає обов’язкової сертифікації на знання мови для всіх громадян України.

Знання мови є однією з умов для зайняття найвищих посад у державі. Це відповідає європейській практиці.

Підтвердження рівня володіння державною мовою для інших осіб, в тому числі військовослужбовців, медичних працівників, працівників закладів освіти тощо, не потребує складання будь-яких іспитів.

Норми щодо державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою набирають чинності через два роки після ухвалення закону.

Мовою науки є українська мова, але допускається застосування англійської.

Регулювання мови на телебаченні залишається таким, як у чинному законі, але з поступовим збільшенням частки української мови до 90%. Ця норма вводиться в дію через два роки.

Комп’ютерні програми можуть поширюватись в Україні з україномовним інтерфейсом. У разі його відсутності на момент набрання чинності закону допускається поширення програм з англомовним інтерфейсом.

Створюються нові державні органи: Національна комісія зі стандартів державної мови (затверджує стандарти мови та видає державні сертифікати про рівень володіння державною мовою) та Уповноважений із захисту державної мови (розглядає скарги осіб та здійснює контроль за дотриманням законодавства про мову. У встановлених законом випадках застосовує стягнення).

Немає кримінальної відповідальності. Адміністративна відповідальність застосовується у випадках порушення конкретних вимог закону щодо обов’язкового застосування державної мови.
 

Тим часом

Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило кримінальне провадження за матеріалами журналістського розслідування щодо можливого отримання неправомірної вигоди співробітниками ГПУ, СБУ, ДФСУ та НАБУ за непроведення досудового розслідування та непритягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до корупції в оборонній сфері, повідомили в прес-службі ДБР. Досудове розслідування розпочато за ч.3. ст. 368 Кримінального кодексу України — отримання неправомірної вигоди службовими особами, які займають відповідальне становище. Водночас директор ДБР Роман Труба наголосив на потребі прийняти парламентом у найкоротший строк законопроект № 5395-д, який вводить посаду оперативного працівника до переліку посад ДБР, щоб здійснювати оперативний супровід у кримінальному провадженні щодо службових осіб правоохоронних органів.