У зв’язку зі зростанням ціни на природний газ ДП «Сєверодонецька теплоелектроцентраль» має намір збільшити тарифи на теплову енергію для населення. Рішенням виконкому Сєверодонецької міськради № 1031 від 28 грудня 2018 року тарифи на теплову енергію, її транспортування і поставку були встановлені тільки для двох категорій — бюджетних установ та інших споживачів. Але через незмінність ціни для населення керівництво ТЕЦ заявляє про те, що зазнає великих збитків.

До речі, у Сєверодонецьку сьогодні вартість тепла різна, і у ТЕЦ — найвища, при тому, що вона опалює 60% житлового фонду міста. Нині підприємство заявляє про наміри підвищити тарифи і для населення, причому відразу на кілька десятків відсотків. Містяни у паніці. Стривожені й переселенці, яких у Сєверодонецьку найбільше, адже плата за оренду квартири через високу вартість подачі теплоносія зросте ще більше.

На жаль, собівартість послуги ТЕЦ на сьогодні дуже висока. І в цьому немає якогось обману. В рамках нормативних документів її порахував незалежний регулятор, переглянувши кожну цифру, і визнав такі тарифи цілком справедливими.

— Необхідно приймати рішення про поділ підприємства: окремо виділяти об’єкти генерації теплової енергії, а саму електроенергію, образно кажучи, «прибирати за дужки», — вважає директор департаменту житлово-комунального господарства ОДА Віталій Сурай. — Коли частина міста платить одну ціну за тепло, а друга — іншу, причому набагато вищу, — це не є нормальним. І потім: вільних грошей для того, щоб профінансувати встановлення приладів обліку, як вимагає закон, у ТЕЦ немає, а потрібно приблизно 25 млн грн. Нині стоїть питання про передачу ТЕЦ із державного управління в руки місцевої влади. Але скільки триватиме цей процес — невідомо.

Днями в Луганській облдержадміністрації відбулася зустріч керівництва області з директором ДП «Сєверодонецька ТЕЦ» Олександром Гудимом. Сторони обговорили ініціативу Фонду держмайна щодо внесення змін до деяких постанов Кабміну задля забезпечення стабільної роботи теплоелектроцентралей усієї країни. Керівник Сєверодонецької ТЕЦ вважає ці зміни необхідними й розраховує на підтримку облдержадміністрації. Крім того, розглянуто основні питання забезпечення сталої роботи теплоелектроцентралі взагалі: стан розрахунків за паливно-енергетичні ресурси, плани заходів ремонтної кампанії щодо підготовки до опалювального сезону 2019/20 року, необхідність передачі ДП «Сєверодонецька ТЕЦ» у власність територіальної громади Сєверодонецька.

Луганська область.