На знімку: посол Білорусі в Україні Ігор Сокол (праворуч) вручив пам’ятну медаль дружби між державами голові Вінницької облради Анатолію Олійнику.

Республіка Білорусь – одна з чотирьох держав, до якої торік Вінниччина реалізувала найбільше своєї продукції. У якій галузі планують активізувати торгівлю?

Доїльне обладнання для тваринницьких комплексів підприємства «Брацлав», фруктові добавки до йогуртів і морозива ТОВ «АгранаФрут», олія та шрот олійножирового комбінату «Віолія», зварювальні матеріали ПрАТ «ПлазмаТек» – це тільки частина виробів, що їх найбільше експортують до сусідньої держави. Загалом упродовж минулого року вінничани реалізували білорусам продукції на суму 80 мільйонів американських доларів.

У Білорусі підприємства Вінниччини закуповують сільськогосподарську техніку та вироби до неї, а також продукцію хімічної промисловості. На її придбання торік витрачено 40 мільйонів доларів.

– Не з кожною державою Білорусь має такий товарообмін, як з Вінницькою областю, – зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол під час відвідання Вінниччини.

Це був перший офіційний візит дипломата до одного з найбільших сільськогосподарських регіонів держави. Неспроста саме про активізацію товарообігу сільськогосподарською продукцією і виробами з неї йшлося під час зустрічі дипломата з керівником області Валерієм Коровієм, головою облради Анатолієм Олійником та заступником міського голови Миколою Форманюком. Ігор Сокол наголосив, що білоруські підприємства і підприємці зацікавлені в розширенні співпраці з Вінницьким регіоном.

Йшлося також про активізацію взаємин у галузі культури. Адже на Вінниччині проживає понад три тисячі представників білоруської національності. Активно діє товариство культури білорусів. Його представники входять до складу Ради національних товариств, що працює в області. Білоруси представляють традиції свого народу під час масових заходів та свят, які відбуваються на теренах Вінниччини.

Разом із Надзвичайним і Повноважним Послом Білорусі Ігорем Соколом участь у розмові взяв перший секретар посольства Андрій Губкін. На згадку про зустріч господарі та гості обмінялися сувенірами.

Віктор СКРИПНИК.

Фото з сайту Вінницької облради.

Вінницька область.