Днями Палата представників Конгресу США схвалила проект закону, який забороняє визнавати анексію Росією Криму, повідомило Посольство України в Сполучених Штатах. Документ містить заборону федеральним департаментам та агентствам США здійснювати будь-які дії або надавати будь-яку підтримку, котра може трактуватися як така, що суперечить згаданій політиці США, розповіли в посольстві.

Окрім того, Палата представників Конгресу США схвалила законопроекти проти керівництва Росії та особисто президента цієї країни Володимира Путіна, поінформувало «Радіо Свобода».

Пакет схвалених документів (серед яких Vladimir Putin Transparency Act) зобов’язує директора розвідки США підготувати упродовж 180 днів звіт про особистий капітал і активи Володимира Путіна, а також упродовж 90 днів прозвітувати про ймовірні військові дії Росії проти країн НАТО.

Також Палата представників ухвалила резолюцію, що засуджує дії керівництва Росії у зв’язку із замовчуванням деталей вбивства опозиційного політика Бориса Нємцова та закликає Москву організувати міжнародне розслідування. Відповідна резолюція зобов’язує держсекретаря США Майка Помпео і міністра фінансів Стівена Мнучина застосувати санкції у рамках «Акта Магнітського» щодо осіб, котрі будуть визначені як причетні до вбивства. Питання про притягнення винуватців до відповідальності має розглядатися «у контактах» з членами російського уряду.

Найближчим часом ці документи надійдуть на розгляд Сенату США, в разі схвалення їх відправлять на підпис президентові Дональду Трампу.

У Кремлі, як інформує «Радіо Свобода», раніше закликали не сприймати законопроект стосовно активів Володимира Путіна з боку американських законодавців всерйоз. Речник президента Росії Дмитро Пєсков казав, що Володимир Путін взагалі «навряд чи в курсі такої ініціативи».

Утім, американська влада, схоже, налаштована рішуче. Днями це підтвердив і сам Майк Помпео заявивши, що анексія Росією Криму і військова участь в конфлікті на сході України були спробою Москви взяти під контроль українські запаси нафти та газу.

Про це держсекретар США заявив на зустрічі з представниками нафтової промисловості у Г’юстоні (Техас). Він додав, що Росія використовує трубопроводи для того, щоб чинити політичний тиск на Україну. В цьому контексті він згадав будівництво нового газогону «Північний потік-2», який призведе до зростання залежності Європи від російських енергетичних ресурсів. І закликав Європу «не чіплятися за російський газ у рамках проекту «Північний потік-2».

Й нарешті про те, що США продовжать підтримувати Україну, свідчать цифри нещодавно оприлюдненого проекту оборонного бюджету США на 2020 рік. У документі вказується, що на посилення безпеки й оборони України плановано виділити 250 мільйонів доларів, повідомляє Посольство України в США.

«Згідно з документом, зазначені кошти планується спрямувати «на підтримку Збройних Сил і Національних сил безпеки України і для заміни будь-якого озброєння і товарів оборонного призначення, які вже були надані Україні Сполученими Штатами», — йдеться в повідомленні.

У посольстві наголосили, що порівняно з бюджетним запитом на 2019 рік пропонована сума безпекової допомоги Україні збільшена на 50 мільйонів доларів.