Початок березня для двох медзакладів Косівського району на Прикарпатті став особливим. Сільські амбулаторії в Річках та Середньому Березові отримали новий транспорт. Автомобілі будуть обслуговувати сімейних лікарів.

Такі обновки — в рамках державної програми реформи первинної ланки медицини. Легковики «Reno Duster» придбано за субвенцію місцевим бюджетам для реалізації заходів щодо розвитку системи охорони здоров’я в сільській місцевості. Транспорт презентували народний депутат Юрій Соловей (на знімку праворуч) та голова РДА Віталій Кічеряк (на знімку ліворуч).

Очільник району доповів, що в нових сучасних амбулаторіях мешканці отримуватимуть базовий пакет медпослуг. Передбачено доступ до телемедицини та інших нових технологій. Виконавча влада району працює над тим, щоб медицина в горах ставала доступнішою. Нагальна потреба в такій сучасній амбулаторії і в найвіддаленішому косівському селі Розтоки. Там один із двох ФАПів розміщується у приватному будинку.

«Населення нашого високогірного району — 86 тисяч. Тут, як ніде, важливо розвивати первинну ланку медицини. З реформуванням галузі вже відчутне поліпшення. Приміром, із 1 квітня запрацює система електронного рецепта. Громадянам, що уклали декларації із сімейними лікарями (а в нас таких — понад 60 відсотків), на телефони надходитимуть СМС-повідомлення із кодом. За ним можна буде отримати медикаменти за програмою «Доступні ліки» в будь-якій аптеці. Відпаде потреба щоразу звертатися до сімейного лікаря за паперовими рецептами», — акцентував Віталій Кічеряк.

«Реалізація держпрограм у галузі охорони здоров’я є важливим етапом поліпшення надання медпослуг. Реформа вже дає результати», — наголосив Юрій Соловей.

Депутат повідомив, що такі само сучасні амбулаторії постануть і в Задубрівцях та Рудниках Снятинського та Верхньому Ясенові Верховинського районів.

Фото надано Косівською РДА.

Івано-Франківська область.