Дорогі українці!
Побратими!

Щиро вітаю з Днем українського добровольця!

Добре пам’ятаю ті березневі дні 2014 року, коли ми з вами взяли на себе відповідальність за захист і безпеку Української Держави.

Московська маріонетка — тодішній президент Янукович, спровокувавши загибель мирних протестувальників на Майдані, зрадив країну і втік до Росії. Але ворог не міг змиритися з поразкою. Путін не зміг стерпіти перемогу Революції Гідності і розпочалося збройне вторгнення в Україну.

Кремлівському диктатору здавалося, що він врахував усе: розвалену та розпродану українську армію, понівечені спецслужби та державний апарат, спустошену скарбницю та знищену економіку. Але він не врахував головного — незнищенного духу волі українського народу, того, що десятки тисяч українських добровольців піднімуться на захист своєї держави.

У перші дні березня 2014 року керівництво Самооборони Майдану прийняло рішення направити добровольців з барикад Майдану на дальні барикади сходу України.

13 березня 2014 року я, як Секретар Ради національної безпеки та оборони, мав честь доповідати у Верховній Раді Закон України «Про Національну гвардію України». Для захисту України ми створили Національну гвардію України, і з бійців Самооборони Майдану було сформовано Перший добровольчий батальйон Національної гвардії.

Уже наступного дня, 14 березня, холодного сонячного ранку просто з Майдану Незалежності понад п’ять сотень самооборонівців відправились на вишкіл у Нові Петрівці під Києвом. Вчителі, лікарі, підприємці, студенти — сотні майданівців — замість того, щоб після багатомісячного виснажливого протистояння в Києві роз’їхатися по домівках, вирушили на схід боронити незалежність України. Пішли на фронт, щоб дати бій окупантам та зупинити споконвічного ворога.

Після короткого навчання розпочався бойовий шлях першого добровольчого батальйону. Саме наші герої-добровольці перші вступили в бій, зупинивши наступ ворога. Дуже часто їм бракувало військового досвіду, але вони мали безмежну любов до України.

Вічна слава і пам’ять нашим побратимам, які полягли в боротьбі з ворогом!

Завдяки мужності й самопожертві добровольців, їхньому героїчному прикладу вдалося створити нову справжню і боєздатну ідеологічно мотивовану Армію — Збройні Сили України та не допустити вторгнення ворога вглиб України.

На сяючому прикладі героїчного чину українських добровольців зростатимуть і гартуватимуться нові покоління вільних українців.

Ми переможемо ворога! Захистимо Державу!

Слава добровольцям! Слава Україні! Героям слава!

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ.