Прем’єр-міністр Албанії Эді Рама закликав колег із країн Західних Балкан подумати про створення за «шенгенською моделлю» зони вільного пересування в регіоні.

Але насамперед він запропонував це зробити главі уряду Республіки Північна Македонія Зорану Заєву, який з робочим візитом відвідав Тирану. На спільній прес-конференції Еді Рама зазначив, що рано чи пізно «громадяни перетинатимуть кордони Албанії та Північної Македонії без усіляких перешкод».

Він нагадав журналістам, що процес вільного пересування громадян Албанія почала з Косово, але бажання застосувати «шенгенську модель» між двома країнами неправильно зрозуміли в сусідніх країнах. Він натякнув на те, що Сербія, Македонія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Чорногорія вважали: Тирана прагне приступити до реанімації старої ідеї про «Велику Албанію».

«Коли говоримо про «шенгенський» проект із Косово, нас розуміють помилково, але я упевнений, що це лише початок і цей процес ми маємо продовжити з іншими країнами Західних Балкан. Їхні кордони мають бути відкритими, як це застосовується в Європейському Союзі, щоб громадяни могли вільно перетинати їх без контролю», — пояснив свою ідею албанський прем’єр. Він також поінформував, що на переговорах із північномакедонським прем’єром домовився про створення спільної економічної зони. Але не став поглиблюватися в деталі її майбутнього функціонування.

Раніше, під час ратифікації в парламенті протоколу про членство Республіки Північна Македонія в НАТО, Еді Рама заявив, що без етнічних албанців багаторічний спір із Грецією не був би вирішений і не з’явилася б країна з новою назвою. «Північна Македонія не існувала б зараз без албанців, а для Албанії її територіальна цілісність не тільки є недоторканною, а й має життєво важливе значення для нашого сьогодення і майбутнього, для миру й стабільності в усьому регіоні. Наш внесок у цей історичний процес — його підтримка. Мирна ситуація в сусідній країні — це, насамперед, заслуга албанських політичних лідерів, як і прем’єра Зорана Заєва, котрих я і вітаю», — сказав Еді Рама.

Прем’єри також заявили: Республіка Північна Македонія і Республіка Албанія очікують, що в червні цього року почнуть переговори про приєднання до Європейського Союзу й допомагатимуть одне одному в проведенні необхідних реформ. Домовилися вони про майбутнє співробітництво двох країн і за лінією НАТО.