Чотири новоутворені об’єднані територіальні громади Чернігівщини, де через оголошення воєнного стану не було проведено вибори, звернулися до голови Центральної виборчої комісії України з вимогою призначення волевиявлення для повноцінного функціонування громад.

Як повідомляє Чернігівський центр розвитку місцевого самоврядування, у своїх зверненнях громади наголошують, що «непризначення виборів загрожує зупинкою реформи місцевого самоврядування як такої».

Повноважні представники Киїнської, Новобілоуської, Озерянської та Хмільницької сільських об’єднаних громад зазначають, що ЦВК нічого не заважає призначати вибори, бо воєнний стан закінчився. Громади також наголошують, що вже втратили певні можливості, які їм гарантувала реформа децентралізації.

«Як наслідок, громада не перейшла на прямі бюджетні відносини з 1 січня 2019 року, не отримала передбачені Законом «Про Державний бюджет України на 2019 рік» трансферти: освітню, медичну субвенції і базову дотацію, не змогла реалізувати свої права на отримання власних доходів і, відповідно, реалізувати власні повноваження як об’єднана територіальна громада. Це втрачені можливості для розвитку нашої громади: недоотримані кошти в бюджет, невідремонтовані дороги, неналагоджені муніципальні та адміністративні послуги для наших людей», — ідеться у зверненні Киїнської сільської ради Чернігівського району.

Чернігівська область.