Тимчасова слідча комісія, створена для проведення розслідування щодо фактів розкрадання в ЗСУ та підриву обороноздатності держави у період з 2004-го по 2017 рік продовжить вивчення внутрішніх процедур ДК «Укроборонпром» під час відбору постачальників, які є предметом і журналістського розслідування, і кримінальних проваджень. Досліджуватимуть, чому такі ризики виникають. Про це повідомив голова ТСК Іван Вінник. «Потрібно впроваджувати конкурентні процедури, забезпечити прозорість під час закупівель, вживати заходів із розсекречення державного оборонного замовлення. Подальшу роботу комісії присвятимо цьому, — зазначив І. Вінник. — Комісія опрацьовує матеріали 2009—2010 років стосовно розкрадань у ЗСУ. Будемо аналізувати акти Кабінету Міністрів, видані тоді, і як вони впливали на обороноздатність країни, необґрунтований розпродаж озброєння і майна української армії, досліджуватимемо схеми, як це відбувалося. Адже довели, що російська агресія перебуває в прямому причинно-наслідковому зв’язку з ослабленням української армії».

Монетизація субсидій дає збої

Монетизація субсидій — абсолютно правильний крок, але він мав бути зроблений ще в 2015—2016 роках, заявив народний депутат Роман Семенуха (фракція «Самопоміч»). «Готівкою субсидії роздадуть понад 4,5 мільйона домогосподарств, розмір однієї виплати становить майже півтори тисячі гривень, — зазначив депутат. — На перший погляд — правильне рішення, але фактично програма субсидій згортається, кількість отримувачів субсидій за минулий рік скоротилася майже на третину. Хоча тих, хто звернувся по допомогу, — на 55 відсотків більше. Розмір субсидії зменшився на 21 відсоток, загальна сума фінансування субсидій скоротилася».

За словами парламентарія, сам процес монетизації субсидій також є недосконалим. Наприклад, у Харківській області сталися збої. А загалом борг населення за житлово-комунальні послуги з початку опалювального сезону зріс майже вдвічі й досяг 62 мільярдів гривень.

Доплати мають бути не одноразовими

Першочерговими для парламенту мають стати соціально-економічні законопроекти, заявила народний депутат від «Опозиційного блоку» Наталія Королевська. Парламентарій повідомила, що депутати від цієї політичної сили зареєстрували пакет законопроектів, спрямованих, зокрема, на вирішення тарифного питання — пропонується повернути тарифи, які були до зростання, реструктуризувати заборгованість за житлово-комунальні послуги, що вже перевищила 60 мільярдів гривень, звернутися до МВФ щодо недопущення подальшого зростання тарифів з 1 травня.

«Також наполягаємо, що доплати до пенсій повинні бути не одноразові, а пенсії необхідно перерахувати відповідно до прожиткового мінімуму, — сказала Н. Королевська. — Індексація призвела до того, що окремі категорії осіб, деякі судді, отримали надбавки до 10 тисяч гривень, а дехто — 15—20 гривень. І дисбаланс, розрив між багатими й бідними пенсіонерами лише збільшується. Ми підготували алгоритм підвищення пенсій відповідно до зростання прожиткового мінімуму і наполягаємо переглянути сьогодні прожитковий мінімум в Україні».