Обласний центр Прикарпаття впевнено наближається до створення об’єднаної територіальної громади. Івано-Франківська міська рада скерувала листи 22 навколишнім селам із пропозиціями до створення ОТГ. Відбулося вже кілька громадських слухань. Із Добровлянами, Колодіївкою, Підлужжям, Підпечерами та Узином угоди підписано. Невдовзі таку само укладуть із Черніївом.

У Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, презентували проект статуту Івано-Франківської ОТГ. До його створення залучили експертів з Євросоюзу.

«Статут скеруємо на обговорення громадам. Це добре, коли обласний центр концентрує села навколо себе. Це має бути об’єднання рівних із рівними, на принципах довіри», — розповів міський голова Руслан Марцінків.

«Долаємо недовіру громад і шукаємо точки дотику, визначаємо спільні пріоритети та робимо ще один крок на шляху створення Івано-Франківської ОТГ. Об’єднання має відбутися на рівних і взаємовигідних умовах для сіл та Івано-Франківська», — прокоментував ситуацію директор Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк.

До прикладу: 24 міста обласного значення вже завершили процес приєднання навколишніх сільських рад за спрощеною процедурою, визначеною законодавством, та отримали статут ОТГ. На Прикарпатті це Коломия. Серед обласних центрів країни — Житомир і сусідній Тернопіль.

Фото if.suspilne.media

Івано-Франківська область.