Вчора столична молодь долучилася до Глобального кліматичного страйку «Планети Б не існує». «Страйкуй, кохай, клімат захищай», — із таким гаслом учасники київської акції «Планети Б не існує» крокують до Міністерства енергетики та вугільної промисловості. А потім під стінами будівлі уряду вимагали від влади серйозних кроків для переходу на альтернативні види енергії, впровадження енергоефективності та чистих сучасних технологій. Окрім цього, молоді захисники довкілля виступають проти будівництва вугільних та атомних підприємств. Головна причина світового бунту небайдужих — глобальне потепління, що неминуче призведе до катастрофи.

«За прогнозами, якщо нічого не робити, до 2100 року 75 тисяч українців із прибережних поселень ризикують залишитися без домівок унаслідок підняття рівня Чорного моря. Тому — ми хочемо змін», — запевняють організатори акції. Та закликають підтримати перехід на використання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) до 2050 року. Зараз частка ВДЕ в загальному енергобалансі країни становить лише 7%.

«У-ує, 100% ВДЕ, у-ує, 100% ВДЕ!» — скандують школярі, вистукуючи черевиками бунтівний ритм. Жінка в костюмі песика завзято б’є в ручний барабан, поруч малий років п’яти старанно дме у свисток. Протестувальники тримають плакати з яскраво виведеними гаслами: «Досить її підігрівати!», «Дій за клімат!», «Збережіть наше майбутнє!». Це дійство нагадує шкільний концерт... Але тема серйозна.

Дозволяю собі засумніватися, що школярі усвідомлюють усю серйозність ситуації. Підходжу до двох юних активісток. У руках — гучномовці, в очах — запал. Дівчата розповідають, що з уроків їх ніхто не звільняв. Навпаки, деякі вчителі були проти участі в заході. Але школярки все ж таки прийшли сюди зі своїми родинами. Кажуть: про акцію знає весь світ, тому не могли не підтримати. Запитую про плани на майбутнє. «Хочемо стати волонтерками в екологічній організації», — зізнаються співрозмовниці.

«Вплинути на ситуацію може тільки серйозна системна робота з політиками щодо конкретних кроків. Тільки конкретні дії врятують планету», — коментує Павло — член громадської організації «Єдина планета».

Ініціаторкою масштабної екологічної акції протесту є шістнадцятирічна швейцарка Грета Тунберг. Минулоріч дівчинка виходила на одиночний страйк біля Парламенту Швеції з вимогою врятувати клімат. Згодом її ініціативу підхопили школярі по всьому світу. Вони щоп’ятниці замість уроків виходили до місцевих парламентів і муніципалітетів, щоб запитати: чому ми маємо вчитися заради майбутнього, якщо цього майбутнього може не бути? Як зазначила Грета на своїй сторінці у ФБ, 15 березня кліматичний страйк підтримали в 98 країнах. Україна долучилася до нього уперше, але відразу у шістьох містах.