Німеччина повернула Україні історичну царську грамоту, яка є красномовним свідченням анексії Української помісної церкви Московією. Ідеться про оригінал царської грамоти Петра І від 1708 року митрополиту Йоасафові (Кроковському) про поставлення його на Київську митрополію. Йоасаф був останнім митрополитом за часів перебування Києва у складі Російської імперії, якого за старими звичаями вільно обрало київське духовенство, а цареві залишилося лише підтвердити призначення. 
 

Грамоту 14 березня Надзвичайному і Повноважному Послу України в ФРН Андрію Мельнику передав державний секретар МЗС Німеччини Вальтер Лінднер. Андрій Мельник назвав подію «справді історичним днем». «Німеччина повернула Україні грамоту Петра І від 1708 р., у якій той закликає Митрополита Київського Йоасафа Кроковського не схилятися у бік Вселенського патріарха. Не склалося: вже на днях вона познайомиться у Києві із нашим Томосом. Danke Deutschland!» — написав він на своїй сторінці у Твіттері.

У грамоті Петро І нагадує «Йоасафові, митрополитові київському й галицькому, і Малої Росії, і після нього будучим митрополитам київським з усім причтом духовним малоросійського народу» не звертатися до вселенських (константинопольських) патріархів, а «бути надалі під благословенням і в послуху святійшому та всеблаженнійшому московського й усієї Росії, і всіх північних країн патріарха».

Те, що грамота, яка з кінця 1950-х років зберігалася у бібліотеці Інституту східноєвропейської історії та географії Університету міста Тюбінген, є оригіналом, а не копією, як вважали раніше, виявила доктор історичних наук Наталія Сінкевич, повідомляє Тиждень.ua. На її думку, застереження Петра І до митрополита свідчить про те, що в Москві були сильні побоювання, що Київська митрополія повернеться під владу Константинополя. Пізніше, під час публікації цієї грамоти в XIX  столітті, саме та частина, де Петро І нагадує митрополиту про обіцянку не звертатися до вселенських патріархів, із тексту закономірно «зникла».

Також німецько-українська дослідницька група встановила, що цей важливий для історії церкви України документ, ймовірно, вивезли з Києва в 1941 році під час Другої світової війни як військовий трофей, розповідає DW. 

Зважаючи на це, міністр науки і культури Баден-Вюртембергу Терезія Бауер за підтримки МЗС ФРН та університету ініціювала повернення історичної царської грамоти Україні.«Я вдячна дослідникам із Тюбінгена і України за їхню важливу роботу і їхні висновки щодо того, як грамота царя потрапила до Тюбінгенського університету. Той факт, що ми нині можемо повернути Україні цей символічний і надзвичайно важливий документ, силою вивезений до Німеччини, також знак того, що наша країна розуміє свою історичну відповідальність», — цитує Терезу Бауер DW.

Фото зі сторінки МЗС ФРН у Твіттері.