Уже майже два роки в Україні "підвисає" питання проведення патентної реформи, попри те, що реформування патентного законодавства є міжнародним зобов'язанням, прописаним в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС. Каменем спотикання, який заважає реалізувати цю реформу, є одне єдине положення на кілька рядків – чи не найважливіше і чи не найбільш реформаторське – про припинення практики видачі "вічнозелених"* патентів на ліки. Саме це положення дозволило б знизити ціни на ліки в Україні, саме воно муляє очі фармацевтичним компаніям і стопорить весь процес змін у сфері інтелектуального права. Фармацевтичні компанії просто не можуть допустити втрати своїх надприбутків, які вдається наживати на життях пацієнтів сьогодні.

Поняття "вічнозелений" належить до практики, згідно з якою фармацевтичні фірми продовжують термін дії патенту на лікарський засіб, отримуючи додаткові 20-річні патенти на незначні переформулювання або інші ітерації препарату, не обов'язково збільшуючи терапевтичну ефективність. Проте це стає практикою у фармацевтичній промисловості, де, з одного боку, незліченна кількість пацієнтів намагаються дозволити собі дорогі запатентовані препарати, а з іншого боку, винахідники намагаються дати вічну цінність їх виробу.

Протягом минулого року пацієнтська спільнота активно долучалась до адвокації законопроекту № 7538 "Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів та корисних моделей" Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (далі – МЕРТ), який унеможливлював практику видачі "вічнозелених" патентів.

4 вересня 2018 року цей законопроект було винесено на голосування. Проте після літніх канікул депутати так і не змогли зібратись у залі для голосування і законопроект було провалено.

Ще один шанс на зміни для українських пацієнтів надало МЕРТ. У грудні 2018 року було зареєстровано законопроект № 9385 "Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації окремих положень законодавства Європейського Союзу у сфері інтелектуальної власності", що також містить положення, які унеможливлюють практику видачі "вічнозелених" патентів.

"Для членів Комітету завжди є пріоритетними питання життя і здоров'я громадян. А питання реформування патентної системи стосується саме такої, чутливої для кожного з нас, сфери. Ми упевнені в одностайній позиції членів Комітету щодо підтримки законопроекту № 9385, від якого безпосередньо залежить доступ до лікування наших громадян. Адже охорона здоров'я, це одна з тих сфер, які будуть реформовані внаслідок реформи інтелектуальної власності. Враховуючи політично насичений рік, ми не маємо права зволікати із прийняттям цього законопроекту, адже ним впроваджуються найкращі практики охорони винаходів, витримується баланс інтересів патентовласників і суспільства, а також знімаються болючі для України питання зловживання монопольним становищем на ринку лікарських засобів через їх недобросовісне патентування. Верховна Рада повинна підтримати урядові ініціативи і завершити свою каденцію прийняттям важливого для кожного громадянина рішенням. Зрештою, депутатам варто пам'ятати, що у будь-яку мить ми всі стаємо пацієнтами і за нами пильно спостерігають наші виборці, наші рідні і близькі", – коментує ідею прийняття законопроекту № 9385 Олександр Співаковський, Перший заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти (далі – Комітет).

Уже найближчим часом законопроект № 9385 розглядатиметься в Комітеті. Ми закликаємо депутатів ухвалити позитивне рішення та випустити законопроект в зал. Цього разу сподіваємось, що інтереси пацієнтів не постраждають.

Крім того, варто зазначити, що паралельно існує ще один законопроект № 9088, зареєстрований народними депутатами Олександром Співаковським, Олександром Опанасенком, Миколою Княжицьким та Ганною Гопко. Вказаний законопроект також містить необхідне пацієнтам положення.

Медична сфера чи не найбільше потребує змін у сфері інтелектуальної власності. Щорічно держава і пацієнти зі своїх кишень в рази переплачують за ліки через існування "вічнозелених патентів". Пацієнти помирають, так і не дочекавшись лікування за державний кошт через шалені ціни на препарати, спричинені переплатами фармацевтичним компаніям. Тому реформа сфери інтелектуальної власності не може вважатись повноцінною, якщо практика видачі "вічнозелених" патентів буде продовжена.

Не так давно до нашого фонду звернулась Анна – пацієнтка, якій потрібне дороговартісне лікування для боротьби з раком молочної залози. Повний курс необхідного їй препарату – Трастузумабу – коштує майже МІЛЬЙОН гривень. Анні вже збирали кошти благодійники, частково препарат вона купувала за власний рахунок. Зараз вона думає продавати батьківське житло, аби врятувати своє життя.

Через надзвичайно високу ціну держава забезпечує пацієнтів Трастузумабом лише на 16%. Вартість цього препарату в Україні в рази вища, ніж в інших країнах, оскільки Трастузумаб в Україні захищений "вічнозеленим" патентом. Анна не єдина пацієнтка, яка страждає від "вічнозелених" патентів і високої вартості лікування. Це просто один із прикладів того, як патентне законодавство і легальна штучна монополія можуть руйнувати життя пацієнта.

Це приклад тільки переплати лише одного препарату, а ми проаналізували переплату по восьми ключових препаратах для лікування життєво важливих хвороб. Загальна потенційна переплата при закупівлі цих препаратів на період дії патентів становить 353 млн доларів. Тільки уявіть собі, що за ці кошти держава могла б 18 років забезпечувати ліками хворих на гепатити В і С на 100% від потреби, або 27 років забезпечувати хворих на хронічний мієлолейкоз, або 82 роки закуповувати стенти для пацієнтів з інфарктом.

Тож маємо шанс змінити цей курс і покласти край неконтрольованій видачі патентів на ліки в Україні, ухваливши законопроект № 9385.

Пацієнтам важливо, чи відчують вони на собі позитивні результати реформ. Ми не просимо прийняти законопроект заради законопроекту, ми просимо результатів від яких залежать наші з вами життя.

Інна ІВАНЕНКО, виконавчий директор БФ "Пацієнти України".

Фото надане БФ "Пацієнти України"