Народний депутат Олександр Домбровський (ліворуч) під час ознайомлення з будівництвом корпусу екстреної медицини клінічної лікарні швидкої допомоги у Вінниці.

Народний депутат Олександр Домбровський ознайомився у Вінниці з будівництвом нового корпусу екстреної медицини міської клінічної лікарні швидкої допомоги.

Медики повідомили також про одну з наболілих проблем, що не стосується будівельних робіт.

За сприяння Олександра Домбровського впродовж двох останніх років на спорудження нового медичного корпусу державою виділено шість мільйонів гривень, ще 2,5 мільйона — на придбання обладнання. У триповерховій будівлі буде вся необхідна діагностика — клінічна лабораторія, УЗД, рентген, ендоскопія, а також чотири операційні, реанімація, протишокова зона з інтенсивною терапією. Передбачено придбання сучасного медичного обладнання, приладів для застосування телемедицини. Підрозділ стане ще однією лікарняною установою, загальний кошторис якої становить 269 мільйонів гривень.

— До нас доставлятимуть пацієнтів, які потребуватимуть невідкладної допомоги, з населених пунктів у радіусі п’ятдесяти кілометрів, — розповів головний лікар клінічної лікарні швидкої допомоги Олександр Фомін. — Це хворі з переломами, інфарктами, інсультами, тобто всі ті, хто зазнав нейро- та політравм.

Олександр Фомін та директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міськради Олександр Шиш звернули увагу народного депутата на відтік кадрів. За їхніми словами, спостерігається тенденція, коли інтерни, лікарі, медсестри шукають роботу за кордоном або в приватних клініках, де отримують більшу платню і мають менше навантаження.

На їхню думку, потребує вирішення ще одне питання — вдосконалення системи державних закупівель ProZorro. Під час будівництва, мовляв, зіткнулися з участю в системі недобросовісних фірм-одноденок. Їхні представники пропонують найкращі умови, низькі ціни, виграють торги, а далі не виконують взяті зобов’язання.

— Це не перший випадок нарікань на недосконалість системи державних закупівель, — зазначив народний депутат Олександр Домбровський. — На мою думку, необхідно внести корективи, щоб запобігти таким проявам. Наприклад, допускати до участі в торгах структури, що вже працюють на ринку, мають конкретні результати. Такі зміни пропонуватиму в законодавство, що регулює систему державних закупівель.

Фото надано помічником народного депутата Світланою Вишневською.