У Луцьку відбувся другий етап IV з’їзду лісівників України. Місце його проведення обрано не випадково. Адже Волинська область належить до найбільш заліснених регіонів держави, а місцеві лісівники завжди були лідерами у справі комплексної переробки лісових ресурсів. Зокрема, у лісгоспах краю змонтовано потужне деревообробне обладнання, діють шість консервних цехів, продукцію яких знають не лише в Україні, а у десятках країн. Вміло ведеться лісовідтворення, завдяки цьому площі лісів тут постійно зростають і нині становлять більш як третину території області.

У роботі з’їзду взяли участь керівники Державного агентства лісових ресурсів України, лісових та деревообробних підприємств, науковці, профспілкові лідери галузі.

— Останнім часом ми бачимо велику кількість нефахових та суперечливих рішень, які можуть призвести до руйнації та дестабілізації надважливої галузі економіки. У цій ситуації нам дуже необхідно мати визначення чіткої лісової політики, тобто стратегічного бачення держави щодо лісів та лісового господарства. Якими повинні бути правила формування власності на ліс, принципи державного управління та фінансування, які пріоритетні функції лісів та лісового господарства? На всі ці та інші запитання повинна відповідати лісова політика держави, — наголосив, виступаючи перед учасниками з’їзду, заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар (на знімку).

Промовець також звернув увагу на необхідність розмежування повноважень щодо здійснення державного контролю за господарюванням шляхом реформування системи державної лісової охорони, необхідність запровадження прозорого ринку деревини, орієнтованого на стимулювання поглибленої переробки та забезпечення ефективного використання лісових ресурсів без максимізації прибутків, досягнення стабільності на тривалий період лісового, податкового і природоохоронного законодавства.

— Найголовніше, над чим нам потрібно постійно працювати, це сприяти формуванню у свідомості наших співвітчизників позитивного ставлення суспільства, громадськості до представників лісівничих професій, до самого лісового господарства. Ми повинні йти до людей, розповідати про нашу роботу, — наголосив Володимир Бондар.

На з’їзді лісівників вирішено звернутися з пропозицією до керівництва держави створити міністерство лісового господарства та деревообробної промисловості. На думку делегатів форуму, це посилить інституційну спроможність лісового господарства, допоможе ефективніше реалізовувати державну політику у сфері лісового господарства та деревообробної промисловості, отримати право на законодавчу ініціативу. Поки що ж, як зазначали делегати з’їзду, Міністерство аграрної політики та продовольства, у підпорядкуванні якого перебуває Держагентство лісових ресурсів, мало турбується про вирішення цих важливих для галузі питань. Йшлося також і про можливість делегування на наступних виборах до Верховної Ради працівників лісового господарства і деревообробки в парламент держави.