Шана Кобзареві.

Фото зі сторінки Сергія Адамовича у Фейсбуку.

Делегація з Івано-Франківської області взяла участь у IX Міжнародному симпозіумі, присвяченому україно-румунським відносинам. Він відбувся в сусідній країні в місті Сату Маре. Організували захід Cоюз українців Румунії разом із посольством України.

Посол України в Румунії Олександр Баньков, експерти та науковці, представники органів влади Чернівецької, Івано-Франківської та Закарпатської областей, а також румунських повітів Сату Маре та Марамуреш обговорили перспективи співпраці.

Голова Верховинської РДА Олег Лютий розповів, зокрема, про точки дотику сусідніх народів – організацію туристичних піших прикордонних переходів через дорогу «Руський діл», а згодом – облаштування автомобільного переїзду. Директор ДП «Гринявське лісове господарство» Роман Стефанюк наголосив на збереженні заповідного фонду краю.

Наступний крок – створення, промоція та інфраструктурне наповнення кільцевого автомобільного українсько-румунського туристичного маршруту «Дух Гуцульських Карпат». Так наблизять потенційних відвідувачів регіону до туристичних принад високогір’я.

Ішлося також про створення транскордонного міжнародного біосферного резервату «Східні Карпати» між природоохоронними організаціями сусідніх країн. Розвитку добросусідських відносин сприятимуть культурно-інформаційні центри.

«Румунія та Прикарпаття мають багато спільного. Адже разом перебували в одній Австро-Угорській імперії. Є історія, яку треба пам’ятати. Завдань багато і щодо виявлення, локалізації, картування військових поховань та меморіалів періоду Першої світової війни», – наголосив член української делегації, професор, депутат облради Сергій Адамович.

Учасники симпозіуму взяли також участь у вшануванні 205-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та поклали квіти до пам’ятника Кобзареві в місті Сату Маре.

Під час симпозіуму.

Фото із сайту Верховинської РДА.