Фото LionsClubKievEcology (Facebook).

Протягом одного дня шанувальники театрального мистецтва Житомира і Бердичева мали змогу переглянути виставу «Ігри вовків бальзаківського віку». Створили її Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса та Київський театр «МІСТ» (Молодіжний інтерактивний сучасний театр). Так стартував українсько-французький проект «Balzac Fest». З глядачами спілкувалися, зокрема, координатор проекту Тетяна Васильєва, директор ТОВ «Бальзак-інвестиції» Тімоте Малонга, співавтор п’єси Неда Нужда. Задум вистави було означено так: відкрити глядачам Бальзака з різних сторін.

Україна відіграла особливу роль у житті Бальзака. Саме в Бердичеві він одружився з Евеліною Ганською. Писав про це так: «Я узяв шлюб із єдиною жінкою, котру кохаю ще більше, ніж раніше, і кохатиму до самої смерті...» Щоденнику довірив найпотаємнішу мрію: «Союз цей, — думається мені, — нагорода, послана Богом за багато мінливостей долі, за роки праці, за випробувані й подолані труднощі. Я не знав ані щасливої юності, ані квітучої весни, але тепер у мене буде сонячне літо і тепла осінь». Та не так сталось. Сонячне літо було захмарене хворобою Оноре, а теплої осені взагалі не було. Бальзак помер усього через кілька місяців після одруження.

Фестиваль «Balzac Fest» приурочений до 220-ї річниці від дня народження французького письменника. У рамках фестивалю в Бердичеві, Києві, Житомирі та Верхівні заплановано три десятки різних заходів. Буде проведено конкурс перекладів «Кава по-Бальзаківськи». У Бердичівському палаці культури готуються до проведення міжнародної науково-практичної конференції: «Оноре де Бальзак: грані, інтерпретація, Україна». Гала-святкування відбудеться у Верхівні в колишній садибі Ганських 25 травня. Завершиться фестиваль на початку червня в Києві.