13—14 березня у Страсбурзі відбулося дев’яте засідання Парламентського Комітету Асоціації між Україною та ЄС (ПКА) під спільним головуванням Марії Іонової і Даріуша Росаті та за участі народних депутатів України та представників ЄС.

Від української сторони участь у роботі ПКА взяли народні депутати Оксана Юринець, Олена Сотник, Ігор Алексєєв, Олександр Бригинець та Андрій Лопушанський.

Від Європейського Парламенту — Ребекка Хармс, Анна Марія Коразза Більдт, Петрас Ауштрявічус, Міхал Боні, Міхаель Галер, Марк Демесмакер та інші.

Заступник співголови ПКА Марія Іонова у своїй вступній промові подякувала європейським колегам за продуктивну співпрацю, яка системно тривала протягом усієї каденції, а також за особливу увагу до виїзних засідань ПКА на сході України, у Дніпрі, Львові, Івано-Франківську та інших містах. Головуюча наголосила на тому, що Україна зробила свій стратегічний вибір і крок за кроком прямує до стратегічної мети — повноправного членства в Європейському Союзі.

Співголова ПКА Даріуш Росаті наголосив на важливості резолюцій, прийнятих у стінах Європейського Парламенту на підтримку України, в яких засуджується агресія з боку РФ. Він також окреслив здобутки в рамках імплементації Угоди про асоціацію та висловив сподівання на продовження позитивної динаміки, незважаючи на проведення виборів як в Україні, так і в Європейському Союзі.

Також депутати—члени Комітету обговорили низку важливих питань, зокрема стан реалізації ключових реформ, перспективи подальших відносин між ЄС та Україною, питання співпраці в економічній та енергетичній сферах, а також процес децентралізації. Окрему увагу було приділено боротьбі з корупцією, наслідкам незаконної анексії Криму Російською Федерацією, ситуації в Азовському морі та свідомій блокаді країною-агресором Керченської протоки.

Крім того, було наголошено на важливості тиску на Росію з метою звільнення українських військовополонених, захоплених 25 листопада 2018року.

За результатами спільної роботи ухвалено Заключну заяву та рекомендації.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.