Єдиний в Україні науковий і вищий консультативний заклад з медико-соціальних питань інвалідності, який має майже сторічний досвід успішної роботи, опинився під загрозою знищення через відсутність фінансування. Про це повідомив народний депутат України від фракції Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Рибалка після зустрічі з колективом науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності в Дніпрі (на знімку).

За словами політика, в інституті працюють 400 талановитих науковців і лікарів, більшість з яких трудяться в цьому закладі по 40-50 років. Тут виготовляють протези для інвалідів, проводять реабілітацію та лікування людей з інвалідністю, здійснюють розробку і вдосконалення нових методів лікування та реабілітації інвалідів. «В інституті лікують тисячі наших захисників із зони АТО, обстежують, консультують і проводять лікування понад 8000 людей із інвалідністю щороку», — розповів Сергій Рибалка.

Депутат повідомив, що зі 119 науковців інституту залишилося лише 19, яким із січня не виплачують зарплату, а МОЗ не затверджує план інституту, що ставить під загрозу його подальше існування.

«За словами колективу, цей інститут хочуть закрити. Але навіть у роки Другої світової війни не припиняли його  фінансувати», — сказав Сергій Рибалка.

Політик заявив, що звертатиметься з депутатським запитом до Прем’єр-міністра України з вимогою негайно затвердити наукові плани досліджень інституту, виплатити заробітну плату його працівникам. Радикальна партія Олега Ляшка не дозволить знищити єдиний в Україні осередок наукових досліджень у галузі профілактики, лікування та реабілітації інвалідів, додав Сергій Рибалка.

Фото надано автором.