Вибори-2019

З початку виборчої кампанії і станом на 18 березня зафіксовано 3305 заяв, пов’язаних із порушенням виборчого процесу. За вказаними фактами розпочато 175 кримінальних проваджень. З них 75 пов’язано з порушенням виборчого законодавства, 102 — з веденням передвиборної агітації, 24 особам повідомлено про підозру за 14 кримінальними провадженнями. За трьома провадженнями матеріали направлені на розгляд до суду. За 595 фактами проводиться перевірка. Складено 569 протоколів про вчинення адмінпорушень і за результатами розгляду прийнято рішення щодо 103 протоколів. 

Здебільшого зазначені факти пов’язані з незаконною агітацією — 1860, підкупом виборців — 449, хуліганством — 246 та пошкодженням майна — 887. Такі дані під час брифінгу озвучив радник міністра внутрішніх справ — голова координаційного штабу МВС Іван Стойко.

Зауваживши, що кампанія нині в розпалі і МВС прогнозує ще майже чотири тисячі повідомлень про порушення, І. Стойко наголосив: «Ми готові дати відсіч будь-яким проявам хуліганства чи будь-яким іншим неправомірним діям. Ми готові до виборів. Усі обласні Головні управління Нацполіції провели свої розрахунки і на сьогодні додаткові сили потрібні в чотирьох областях — Житомирській, Тернопільській, Черкаській та Чернівецькій. Найближчим часом туди направлять додаткові сили і вибори будуть захищені нашим особовим складом. Ми сподіваємося, що громадяни дотримуватимуться правопорядку, а члени дільничних та окружних виборчих комісій, розуміючи свою відповідальність, не порушуватимуть закон».

«Ці вибори доленосні для України, зорієнтовані на те, щоб ми назавжди відірвалися від кремлівської ворожої нам влади. Ми робимо все, щоб вони відбулись. Ми є аполітичними, незалежними і діємо відповідно до законодавства», — наголосив голова координаційного штабу МВС.