На певний час приміщення обласного Центру народної творчості у Сєверодонецьку стало «резиденцією» 70 ляльок. І не просто ляльок, а кокетливих модниць, які хизуються одна перед одною своїми вбраннями та образами. Але їм треба віддати належне: сукні, сарафани, костюми та інший одяг у них справді класний! Витончений, виготовлений з високою майстерністю. Для всіх їх — і темнокосих, і блондинок, постаралась одна майстриня — Ольга ФІЛЮК (на знімку).

Фото автора.

Декоративно-ужитковим мистецтвом Ольга займається вже десять років, брала участь у різних заходах міського та обласного масштабу. На своїй першій персональній виставці представила три свої захоплення — в’язаний одяг для ляльок, прикраси з бісеру та вишивку.

Саме вишивка і поклала початок її творчому шляху. Років десять тому Ольга прийшла до Сєверодонецького міського клубу «Натхнення», щоб поспілкуватися, набратися певного досвіду, і там зрозуміла, що їй цікаві й інші напрями творчості. Наприклад, бісероплетіння, бо воно не обмежувало фантазію у створенні краси.

Майстриня все робить із натхненням, але найбільшу насолоду все ж отримує від виготовлення одягу для ляльок. Ось так з’явилася ціла колекція, яка сьогодні нараховує приблизно 100 робіт, і ще частина — в розробці. А сталося це так.

Коли у Ольги з’явилася маленька донечка, природним бажанням молодої мами, зрозуміло, стало купувати їй ляльок. Потім виникло бажання сплести для цих іграшок одяг, щоб доньці було цікавіше з ними гратись. Це, до речі, послужило хорошим методом виховання дитини, бо Ольга разом із донею займаються тим, що їм обом цікаво. Одній — створювати одяг, а другій — приміряти його на ляльок. Із часом з’явився цілий ляльковий гардероб із вбраннями на різні сезони і випадки. Весь одяг в’язаний гачком на ляльок різного розміру, навіть дуже маленьких — до 5—8 см. А ще хочеться відзначити віртуозність і високу якість виробів та вдало підібрану колірну гамму.

Більше того, Ольга створила цілі сюжети, інтер’єри, в яких розміщуються ці маленькі персонажі. Наприклад, одна лялечка перебуває в дитячій спальні, інша — на кухні. Окремо треба зазначити, що це не колекційні й не інтер’єрні іграшки, які просто стоять і які не можна чіпати. Всі ляльки у гламурному одязі от кутюр — у живому доступі, ними можна гратися. Так, як це роблять двоє дітей майстрині.

А ще ляльки Ольги солодко пахнуть ваніллю. Тому їх хочеться тримати в руках не лише дітям, а й дорослим.

Луганська область.