У Верховній Раді України зареєстровано законопроект за № 10139, яким пропонується внести зміни до деяких законодавчих актів України щодо запобігання розповсюдженню недостовірних відомостей у засобах масової інформації.

Відповідно до нього особи, які розповсюджують «недостовірну» інформацію, зокрема журналісти, котрі працюють в засобах масової інформації, в інтернет-виданнях, будуть нести кримінальну відповідальність за розповсюдження такої інформацію. У разі прийняття законопроекту штрафи від 480 тисяч до 3 мільйонів гривень, виправні роботи до одного року для журналістів можуть бути реальні.

Розробник проекту вважає, що прийняття закону матиме наслідком посилення гарантій захисту закріплених у Конституції України та Цивільному кодексі України прав особи на повагу до своїх гідності та честі, недоторканність своєї ділової репутації. Він також усвідомлює, що в законодавстві України є механізми захисту немайнових прав, порушених унаслідок розповсюдження недостовірної інформації, — шляхом звернення до суду з відповідною позовною заявою. Проте «закріплена в законодавстві процедура розгляду цього питання призводить до того, що відповідні справи з урахуванням усіх судових інстанцій можуть розглядатися роками. Такий стан речей ще більше стимулює правопорушників, особливо у випадках, коли йдеться про завдання шкоди публічним особам, які роками вибудовували свій авторитет у суспільстві».

Автор законопроекту пропонує запровадити кримінальну відповідальність за поширення «недостовірних» відомостей у ЗМІ та Інтернеті; дозволити Нацраді з питань телебачення та радіомовлення припиняти трансляцію телеканалів «до моменту спростування»; переслідувати медіа, в ефірі яких громадяни іноземних держав проводять «передвиборну агітацію через журналістську діяльність», тощо. При цьому недостовірне інформування, якщо воно поєднується з порушеннями виборчого законодавства (до речі, це стосується не лише виборів Президента України, а й виборів до парламенту чи місцевих органів самоврядування), збільшує штрафи й терміни виправних робіт удвічі.

Цікаво, що уникнути кримінальної відповідальності, незважаючи на ступінь тяжкості та наслідки від полишення «недостовірної інформації», можна дуже просто: треба спростувати ці відомості — і кримінальне провадження буде закрито. Такий пасаж у законопроекті наводить на думку, що весь цей документ розроблявся з єдиною метою:  політик повинен мати палицю для журналістів.

Тому черговою атакою на права журналістів назвали цей законопроект у Національній спілці журналістів України.

— Наміри штрафувати, забороняти, блокувати та відправляти українських журналістів на виправні роботи прикриваються «особливою актуальністю» (цитата) — законопроект подається «в умовах інформаційної війни, яку розв’язала і наразі здійснює Російська Федерація проти нашої держави», — зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко. — Шановні політики! Українські журналісти вже втомилися відбивати ваші атаки!

Вл. інф.