Для боротьби із розкрадачами води, газу та електроенергії постачальникам послуг доводиться витрачатися на впровадження найсучасніших викривальних технологій, які ще кілька років тому могли вважатися  «космічними».

Так, в акціонерному товаристві «Херсонгаз» уже працюють лазерні детектори й камери-зонди для дистанційного виявлення незаконних підключень та місць витоків блакитного палива з трубопроводів — навіть підземних. Техніка вельми недешева, але завдяки їй вдалося виявити кілька прихованих підключень поза лічильниками у Херсоні, місті Гола Пристань та селищі Велика Олександрівка. І тепер охочі до газової халяви сплатять загалом майже чотириста тисяч гривень відшкодування: або добровільно, або через суд.

А от у курортному Генічеську знайшли спосіб протидіяти «підкручуванню» приладів обліку води за допомогою магнітів. Місцевий водоканал також не пошкодував грошей на закупівлю нових індикаторів впливу магнітного поля на лічильники. У разі виявлення слідів такого впливу інспектором винуватець змушений буде оплатити витрати води за максимальними нормами споживання, а у разі відмови — його оселю відключать від водогону. І невідомо, що вдарить дошкульніше.

Фото: gopri.in.ua