«Ставка «Вервольф» 1942—1944 роки» — макет під такою назвою презентували в Історико-меморіальному комплексі жертв нацизму, що є філією Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Макет виготовили за допомогою 3D-принтера музею. Як розповів директор комплексу Олександр Гореник, до наших днів на території ставки Гітлера зберігся тільки один об’єкт — протипожежний басейн. Однак в архівах, зокрема німецьких, є схема території з позначенням усіх будівель, які розташовувалися у «вовчому лігві» (таку назву ще має місце базування Гітлера під Вінницею у роки Другої світової). На підставі архівних документів відтворено всі наземні будівлі, бомбосховища, дороги із зазначенням їхніх назв. Зокрема, «Бункер Гітлера», «Будинок Бормана», «Будинок генералів», «Будинок телеграфістів», «Казарми». Загалом відтворено 34 об’єкти та 600 дерев, серед яких вони розташовувалися.

Над виготовленням макета з об’ємним зображенням об’єктів працювали краєзнавці та дослідники громадської організації «Центр візуальних послуг» (керівник Дмитро Вєтошкін). Вартість роботи — 56 тисяч гривень, більшу частину суми надали благодійники.

Ставку «Вервольф» було збудовано у 1942 році приблизно за десять кілометрів від Вінниці. Фюрер приїздив сюди тричі. Загалом перебував протягом 156 днів. Звідси керував військовими діями на Східному фронті. У березні 1944-го об’єкт було знищено підрозділами військ радянської армії. Бетонні брили досі розкидані на цій території. У 2011 році тут створено Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв нацизму.