80% населення України знає про децентралізацію і реформу місцевого самоврядування, 58% вважають їх потрібними. 43% жителів України розуміють децентралізацію як передачу повноважень і ресурсів із центру органам місцевого самоврядування, 61,5% — вже відчули покращення свого буття чи очікують цього найближчим часом. Про це свідчать результати двох щорічних загальноукраїнських соціологічних досліджень, які проводилися наприкінці минулого року, але оприлюднені нині.

Опитування проводились серед населення України та безпосередньо з-поміж жителів об’єднаних територіальних громад за тематикою децентралізації і реформи місцевого самоврядування. Зініціювала і замовила цю роботу Рада Європи, яка вже понад 70 років уважно вивчає тенденції розвитку місцевої та регіональної демократії у всіх країнах-членах, оскільки, саме з огляду на отримані результати, надає допомогу зростаючим демократіям нашого континенту.

Тож аналіз свіжої соціології, на нашу думку, вартий пильної суспільної уваги. Водночас 73% опитаних помітили позитивні метаморфози — це ремонти покриття вулиць, дворів, систем освітлення населених пунктів. 57% респондентів втішила добротна реконструкція приміщень бюджетної сфери — шкіл, дитячих садків, ФАПів, клубів. 39% побачили позитив в облаштуванні соціальної інфраструктури: приміром, на колишніх сміттєзвалищах і пустирях у селах, селищах, містечках виросли нові сквери і парки, дитячі і спортивні майданчики, громадські простори тощо. Певна річ, це додало людям упевненості, що нинішня реформа місцевого самоврядування і децентралізація спрямовані саме на розвиток громад (49% опитаних). До того ж серед тих, хто добре обізнаний про хід реформування, 69% вірять, що це сприятиме розвитку громад, а 53% очікують на покращення ситуації у країні загалом.

Важливо також, що істотно (порівняно з результатами попередніх соціологічних досліджень) зменшилася кількість тих, хто не бачить у своїх населених пунктах позитивних результатів реформи. Приміром, коли в 2015 році таких було 31,8%, то торік залишилося лише 23%.

Оскільки децентралізаційні процеси користуються розумінням і підтримкою наших громадян, природні й очікування від згаданого реформування. 50% респондентів хочуть поліпшення якості і доступності послуг (там, де вже діють ЦНАПи, люди переконалися, що це може бути). 49% сподіваються на покращення добробуту громад, як це вже має місце в нових ОТГ у різних регіонах країни.

На третьому місці в цьому переліку — рішуча боротьба з нашим найвразливішим внутрішнім ворогом — корупцією: 47% українських громадян очікують, що саме згадані реформи сприятимуть зменшенню цієї гідри. Довіра — крихкий механізм, і децентралізація не виняток щодо цього.

Вже другий рік поспіль понад третина населення (38%) добре оцінюють роботу керівників органів місцевого самоврядування в своєму населеному пункті. Майже половина населення (42%) гадають, що органи місцевого самоврядування загалом готові до надання їм нових, ширших повноважень. Водночас кожен третій дотримується протилежної думки. Серед респондентів поширена також думка про те, що необхідно встановити державний нагляд над законністю рішень органів місцевого самоврядування — за це виступає 86% респондентів. Водночас 91% ратують за запровадження відповідальності за бездіяльність місцевої влади. Це далеко не всі результати опитування, позаяк ідеться про 350 сторінок якісної професійної роботи соціологів.