Учасники 24-ї Української антарктичної експедиції перед від’їздом на полярну станцію «Академік Вернадський».

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.

Учора на полярну станцію «Академік Вернадський» вирушила 24-та українська експедиція. Під час церемонії проводів міністр освіти і науки Лілія Гриневич зазначила, що вперше після придбання наукової станції в Антарктиді буде проведено її модернізацію та капітальний ремонт. «Антарктида — це унікальна частина Землі... Дослідження саме в цій частині земної кулі є форпостом величезних змін, які можуть бути на нашій планеті. Кліматичні зміни, дослідження магнітних полів Землі, так званої космічної погоди, спостереження за озоновим шаром... Наша станція «Вернадський» — це величезне вікно можливостей, і ми пишаємося, що входимо в цей елітний клуб країн, — наголосила Лілія Гриневич. — Уже зараз українська держава вклала майже 35 мільйонів гривень у модернізацію станції. Цього ще недостатньо, ще треба працювати. Але це означає, що станція може бути привабливою також для вчених інших країн для проведення спільних досліджень». Процес модернізації проходить у кілька етапів (в її рамках запрацювала нова метеостанція і біолабораторія), а завершено її буде наступного антарктичного літа, тобто у грудні — березні 2019-2020 років.

До складу 24-ї Української антарктичної експедиції ввійшло 12 учасників — сім науковців, троє інженерно-технічних працівників, лікар та кухар. Уперше за 20 років на станції працюватимуть дві жінки — лікар Наталка Бабій та біолог Оксана Савенко. Як зазначають у прес-службі Національного антарктичного наукового центру, полярників уперше відбирали на основі відкритого конкурсу і без жодних гендерних обмежень, які існували раніше. Помолодшав і середній вік зимівників — найстаршому 47 років, а наймолодшому — 27.

Учасники 24-ї експедиції продовжать низку безперервних досліджень та проведуть нові. Зокрема, виконуватимуть метеорологічні спостереження за зміною клімату, які ведуться з 1947-го, рівнем моря і його солоності, температури, станом та динамікою «озонової діри»; геофізичні (космічна погода — сонячна активність, магнітні бурі, стан льодовиків); біологічні (фотоідентифікація китів і касаток, склад антарктичних ґрунтів тощо).

«24-та експедиція стане першою нашою експедицією, яка повністю — від лиж до окулярів і шапок, тобто з ніг до голови — одягнена в українську продукцію. Це переважно експериментальні зразки, але це є гарним прикладом партнерства науки і бізнесу для прогресу нашої країни, і сподіваюсь, це стане доброю традицією», — наголосила Лілія Гриневич.

Учасники експедиції продемонстрували одяг: куртки і штани, рукавиці, балаклави, жилети, взуття, яке розробили для них вітчизняні виробники. Керівник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий відзначив, що на станції «Академік Вернадський» планується створити туристичний осередок. Українська станція є однією з найбільш відвідуваною в Антарктиді, сюди щороку приїздить майже чотири тисячі туристів з різних країн і багато з них уперше знайомляться з нашою країною на краю світу. Тож для них готують інформаційні блоки, інтерактивні розваги та сувеніри, у тому числі і «антарктичну гривню», магніти з пінгвінами у вишиванках.

Учасники експедиції повезли з собою і копію Томосу, який зберігатиметься на станції, де є капличка рівноапостольного князя Володимира.