Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.

Нині у Станиці Луганській перебувають 26 українських будівельників і 13 одиниць інженерної техніки (на знімку). У такий спосіб українська влада заявляє про серйозні наміри відремонтувати пошкоджений міст через річку Сіверський Донець. Він був зруйнований бойовиками ще у 2014-му, майже п’ять років обласна влада порушує питання про його ремонт, однак бойовики не дають гарантій безпеки для українських будівельників.

Як повідомив заступник голови Луганської ОДА Юрій Клименко, нині Україна очікує від ОБСЄ і країн нормандського формату чіткого публічного звернення до Росії з вимогою припинити блокувати розв’язання гуманітарних проблем Донбасу. «РФ має прибрати свій блокпост посеред зруйнованого мосту, негайно провести розмінування територій поблизу Сіверського Дінця і забезпечити режим тиші для українських будівельників, — наголосив він. — Сподіваємося на підтримку європейської спільноти».

Україна вже тричі пропонувала свої варіанти ремонту переходу, однак проросійські найманці щоразу називають різні причини, аби не приймати їх. Представник України в ТКГ Євген Марчук вважає, що бойовиків не влаштовують запропоновані параметри робіт, оскільки вони хотіли б використовувати міст для пропуску важкої військової техніки. Як розповів Євген Марчук журналістам LIGA.net, суть розбіжностей у тому, що окупанти «вимагають відбудувати міст завширшки від чотирьох метрів, щоб міг пройти і бронетранспортер, і танк. Остання пропозиція України зводилася до того, щоб міст був завширшки 2,2 метра і мав дві дерев’яні вставки, що можуть витримати вагу в п’ять тонн».

Об’єднані сили активно долучаються до відновлення інфраструктури на Луганщині. «Сьогодні ми майже готові до ремонту автомобільного мосту, — зазначив командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв. — З його відновленням значно покращиться транспортне сполучення, комфорт і безпека перетину лінії розмежування через КПВВ «Станиця Луганська», через який щодня переходять до 11 тисяч українських громадян».

Підрозділом Державної спеціальної служби транспорту України зі складу ОС в області вже реконструйовано два мости та проведено капітальний ремонт шляхопроводу в районі Попасної. Нині першочергове завдання військових у Станиці Луганській — розмінування. Загалом з початку проведення ООС в області розміновано 410 гектарів землі.