З оновленого аеропорту «Полтава» було здійснено перший міжнародний туристичний рейс до Єгипту. В повітря піднявся орендований однією з вітчизняних турфірм літак «Боїнг 737-700» із 149 пасажирами на борту. Через три з половиною години він приземлився в аеропорту курортного міста Шарм-еш-Шейх, що на березі Червоного моря.

Цю подію керівники області називають знаковою. Адже йдеться про своєрідну прелюдію до налагодження регулярних польотів і, власне, відновлення повноцінного функціонування згаданого летовища після багаторічного простою. Нагадаємо, що в цьому аеропорту, розташованому за 7 кілометрів від Полтави поруч із автомагістраллю Київ — Харків, ще 1984 року, тобто перед так званою перебудовою, біля старого аеровокзалу спорудили новий, сучасний.

Але потім, у пострадянські часи хронічного безгрошів’я, летовище лише деградувало. Регулярні рейси звідси припинилися, виконувалися лише поодинокі чартерні та тренувальні польоти малої авіації. Все те, звісно, не могло окупити утримання чималого комплексу споруд і «супутніх» площ. Аби лишень підтримувати аеропорт у робочому стані, в нього щороку вливали кошти з обласного бюджету. Марними виявилися сподівання відновити його роботу до Євро-2012. Тож лунали пропозиції взагалі відмовитися від цієї «валізи без ручки» та перепрофілювати її на склади чи щось схоже...

Зрештою, в грудні 2017-го полтавський аеропорт отримав статус міжнародного. А значить, і можливості для налагодження бодай найбільш затребуваних сьогодні та, власне, прибуткових рейсів до популярних «оаз» морського відпочинку за кордоном. Щоб капітально відремонтувати пасажирський термінал і перон та частково — злітну смугу, закупити необхідну спецтехніку й обладнання, облаштувати місця для роботи митників і прикордонників, знадобилося майже 68 мільйонів гривень.

Їх для обласного комунального підприємства «діставали» також із скарбниці регіону. Для доукомплектування сучасною технікою та налагодження роботи аеропорту й узимку потрібно ще 60 млн грн, а для доведення до справді міжнародних стандартів злітної смуги — не менш як 300 млн грн. Останню, найвагомішу, статтю витрат очільники області сподіваються перекласти на державний бюджет.

А поки що мандрівники з Полтавщини та сусідніх регіонів тішилися можливістю літаком вирушити на закордонний відпочинок «майже з дому». Тим паче, що їм як першопрохідцям згаданого маршруту турфірма зробила істотні знижки в платі зокрема й за переліт.

Перших пасажирів заберуть із Шарм-еш-Шейха 2 квітня. Водночас зворотний шлях літака того дня буде його другим туристичним рейсом із Полтави. Далі планують здійснювати такі польоти не рідше двох разів на тиждень. Тим паче, що з травня їх виконуватимуть і до турецької Анталії.