Фото зі сторінки у Твіттері Генерального директорату з європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення.

ЄС знову підтверджує політику невизнання незаконної анексії Росією Криму та закликає беззастережно звільнити українських моряків і всіх незаконно утримуваних в ув’язненні українців. Про це йдеться в заяві глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні, яку 26 березня від її імені в Європарламенті в рамках так званих «кримських дебатів» зачитав єврокомісар з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган.

За словами Йоганнеса Гана (на знімку), погіршення ситуації в сфері безпеки в регіоні Чорного моря, викликане мілітаризацією Кримського півострова, «є постійним джерелом стурбованості». «Невиправдане використання сили Росією в Керченській протоці в листопаді минулого року є ще одним наслідком незаконної анексії. ЄС очікує, що Росія без умов і без подальшого зволікання звільнить членів українських екіпажів і захоплені кораблі. Росія повинна гарантувати повагу права на доступ представниками консульства. Ми також очікуємо, що Росія надасть належне медичне лікування», — сказав Ган і наголосив, що Росія повинна забезпечити вільний прохід усім кораблям через Керченську протоку відповідно до міжнародного права. Він також зазначив, що негативним наслідком анексії є і погіршення ситуації з дотриманням фундаментальних прав людини на півострові, зокрема, прав кримських татар.

26 березня Європарламент ухвалив ще кілька важливих рішень. Найбільш обговорюване — скасувати з 2021 року практику переходу на літній та зимовий час. Результати голосування стануть підґрунтям для підготовки відповідного закону. Раніше в Києві заявили, що наша країна може скасувати перехід на літній час слідом за ЄС.

Того саме дня Європарламент підтримав суперечливу директиву щодо цифрового авторського права, яка може змінити природу Інтернету. Як повідомляє ВВС, нові правила передбачають додаткові права для ЗМІ у зв’язку з цифровим використанням їхніх публікацій. Найбільш суперечливою є стаття 11, яка визначає права видавців ЗМІ і в якій закріплено, що інтернет-платформи мають отримувати дозвіл або навіть сплачувати ЗМІ за демонстрацію їхніх новин користувачам, а також стаття 13, згідно з якою на інтернет-гігантів покладається відповідальність за порушення користувачами авторських прав на їхніх платформах.

Також Європарламент визначився зі ставленням до політики «продажу громадянства» багатіям і закликав держави-члени ЄС покінчити з відмиванням брудних грошей шляхом надання так званих «золотих віз».