Дванадцять мільйонів гривень кредитами отримали торік для впровадження енергоефективних заходів 41 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельні кооперативи Кіровоградщини.
 

За інформацією директора департаменту житлово-комунального господарства Кіровоградської ОДА Ольги Довжук, таку змогу ОСББ і ЖБК мають завдяки урядовій програмі «Теплі кредити», у рамках якої вони можуть отримати компенсацію за впровадження заходів з енергомодернізації житлового фонду. Впровадження зазначених заходів у рамках реалізації енергоефективних проектів дає змогу співвласникам багатоквартирних будинків мінімізувати платежі за комунальні послуги. Житлові об’єднання, що у містах Кропивницький, Олександрія, Світловодськ, Знам’янка та смт Олександрівка, оформили загалом 47 банківських кредитів.

Участь у програмі дає змогу ОСББ і ЖБК отримувати одночасно відшкодування з державного (40% кредиту, а за наявності субсидіантів — до 70%) і обласного (30%) бюджетів. Тож загальна сума компенсації може сягати 100%. Саме таке відшкодування отримали окремі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків Олександрії.

За словами посадовця, з бюджету Кіровоградщини відповідно до обласної програми енергоефективності на 2017—2020 роки компенсацію за впровадження відповідних заходів на 2,82 мільйона гривень отримали 33 ОСББ і 3 ЖБК. Кошти спрямували на придбання вікон з енергоощадними склопакетами, енергоефективних ламп, матеріалів і обладнання для термомодернізації систем теплопостачання та покрівель тощо.